Günde tuvalete 8’den fazla gidiyorsanız, dikkat! Her 5 kadından 2’sinde bu sorun var

'Birdenbire tuvaletim geldi, yetişemedim,' 'Çok sık tuvalete gitmem gerekiyor, bu da böbreklerimin düzgün çalıştığını gösteriyor,' 'Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalet ihtiyacımı gideririm' gibi günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız ya da çevremizden duyduğumuz bu şikayetler, toplumda 'aşırı aktif mesane' olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının habercisi olabilir!

12punto

Aşırı aktif mesane, mesane kaslarının aniden ve şiddetli şekilde kasılması sonucu idrar yapma isteğinin artmasıyla tuvalete gitme gerekliliği olarak tanımlanır. Özellikle çay, kahve, sigara ve alkol gibi alışkanlıkların artışıyla birlikte bu sorun giderek daha yaygın hale gelmektedir. Her yaştan bireyi etkileyebilen aşırı aktif mesane, erkeklerde 65 yaş sonrasında yüzde 30, kadınlarda ise 45 yaş sonrasında yüzde 40 oranında görülmektedir. Bu oranlar, her 5 kadından 2’sinin aşırı aktif mesane problemi yaşadığını gösteriyor.

Acıbadem Kartal Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Bülent Özbilek, hijyen, iş ve sosyal yaşam üzerinde olumsuz etkiler yaratan bu rahatsızlığın, utanma nedeniyle sıklıkla dile getirilemediğine dikkat çekerek, 'Hekime başvurmak yerine hastalar kendi çözümlerini aradıkça yaşam kaliteleri ciddi şekilde düşmektedir.

Sık sık tuvalete gitme ve aniden idrar yapma gibi sorunlar, zamanla ailevi, sosyal ve iş yaşamlarında büyük problemler yaratabilmektedir. Ancak yaşam tarzında yapılacak düzenlemeler ve uygulanacak tedavilerle aşırı aktif mesane şikayetleri genellikle tedavi edilebilir ve hastalar günlük yaşamlarına sorunsuz bir şekilde devam edebilirler' diyor.

ANİ İDRAR YAPMA İSTEĞİ EN TİPİK BELİRTİSİ! 

İdrar, böbrekler tarafından üretilir ve mesanede depolanır. Bu süreçte, idrar miktarına bakılmaksızın mesane kasılarak idrar yapma hissi yaratır. Bu his genellikle baskılanır ve ertelenir. Mesane tamamen dolduğunda, çevresindeki kaslar istemli bir şekilde kasılır ve idrar boşaltma işlemi gerçekleşir. Üroloji Uzmanı, “Aşırı aktif mesanede ise mesane dolmadan önce kasılmalar o kadar güçlü hale gelir ki idrar yapma ertelenemez ve bu durumda ya sık sık tuvalete gidilir ya da idrar kaçırılır” diyor. Ani idrar yapma isteği, aşırı aktif mesanenin en yaygın belirtisi olarak karşımıza çıkar. Günde 8 defadan fazla idrara çıkmak, geceleri idrar için uyanmak, “aşırı aktif mesane” sorununun tipik işaretlerindendir. Bazen bu sorunlara idrar kaçırma da eşlik edebilir.

KAHVE VE ÇAY TÜKETİMİNE DİKKAT! 

Aşırı aktif mesane, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Uzman doktor, doğum ve hamilelik gibi faktörlerin pelvik kasları gerip zayıflatarak bu duruma yol açabileceğini belirterek, “Ayrıca menopoz sonrası östrojen hormonunun azalması, idrar yolu enfeksiyonları, aşırı kilo, bel fıtığı ve nörolojik hastalıklar; Parkinson, multipl skleroz ve inme gibi hastalıklar ile diyabetin de aşırı aktif mesane gelişmesine neden olduğunu görmekteyiz. Ancak bazen bu durumu tetikleyen nedenler net bir şekilde belirlenememektedir” diyor. Üroloji Uzmanı Dr. Bülent Özbilek, özellikle kahve, çay, alkol, çikolata tüketimi, sigara içme ve kabızlığın aşırı aktif mesane sorununu daha da artırabileceğini de vurguluyor.

ÖNCE NEDENLERİ ARAŞTIRILIYOR

Teşhis için hekime başvuran hastalardan, aşırı aktif mesaneye yol açabilecek diyabet, bel fıtığı ve nörolojik bir hastalığı olup olmadığı, kullandığı ilaçlar, alışkanlıkları (sigara, kafein, alkol), günlük sıvı alımı, idrar yapma ve kaçırma sıklığı gibi bilgiler alınıyor. Daha sonra hasta muayene ediliyor ve ihtiyaç halinde idrar analizi, idrar kültürü, ultrasonografi ile bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabiliyor. Önemli bir tetkik yöntemi olan ürodinami ile mesanenin dolum sırasında basınçları ölçülerek kaçırmanın nedeni saptanmaya çalışılıyor. 

YAŞAM ALIŞKANLIKLARINI DÜZENLEMEK ŞART!

Aşırı aktif mesane sorununda, altta yatan etkene bağlı olarak, ilaç tedavisi, yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesi ve medikal tedavilere başvuruluyor. Ancak, tedavi sonrasında zamanla yakınmalar tekrar başlayabiliyor. Üroloji Uzmanı, bu nedenle yaşam alışkanlıklarında yapılacak olan değişikliklerin çok daha fazla önem taşıdığını belirterek, “Özellikle kabızlığı gidermek, sıvı tüketimini düzenlemek, sigarayı bırakmak, alkol ve çay ile kahve gibi kafein içeren içecekleri kısıtlamak, fazla kilolardan kurtulmak ve düzenli olarak egzersiz yapmak, yakınmaların giderilmesinde oldukça önemlidir” diyor.