Menopozda diş eti sorunlarına dikkat! Ağız sağlığını korumak için yapılması gerekenler

Menopoz sonrası dönemde kadınların ağız ve diş sağlığının daha fazla risk altına girdiğini belirten uzmanlar, bu durumun başlıca sebebinin hormonal değişiklikler olduğunu ifade ediyor. Özellikle östrojen seviyesindeki azalma, diş eti problemleri, ağız kuruluğu ve diş çürüklerinin artmasına yol açabiliyor. Uzmanlar, bu dönemde ağız hijyenine özen gösterilmesinin önemini vurgularken, düzenli diş hekimi kontrollerinin de büyük bir rol oynadığını belirtiyor.

12punto

Menopoz sonrası dönemde kadınların ağız ve diş sağlığının daha fazla tehdit altında olduğunu belirten uzmanlar, bunun başlıca nedeninin hormonal değişiklikler olduğunu ifade ediyor. Özellikle östrojen seviyesindeki azalma, diş eti iltihapları, kanama ve ağız kuruluğuna yol açabiliyor. Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, "Tükürüğün, dişleri temizleyerek çürükleri önlemeye yardımcı olan etkisi nedeniyle bu dönemde ağız kuruluğu, diş çürüklerinin daha hızlı gelişmesine neden olabilir" şeklinde uyarılarda bulundu. Ağız hijyenine özellikle bu dönemde özen göstermenin son derece önemli olduğunu belirten Dr. Karaduran, düzenli diş hekimi kontrollerinin yanı sıra menopoz sürecinde artan diş eti hastalıklarının sadece ağız sağlığını değil, genel sağlık üzerinde de olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı.

Menopoz sonrası hormonal değişikliklerin diş sağlığını etkileyebileceğine dikkat çeken uzman, özellikle östrojen seviyelerindeki azalma ile birlikte ağız sağlığında önemli değişiklikler meydana gelebileceğini belirtti.

Östrojen seviyesinin düşmesinin diş etlerinin sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ifade eden uzman, "Diş etinde iltihap, kanama, şişlik ve hassasiyet şikayetlerinin artmasına neden olabilir. Ayrıca, östrojen seviyelerindeki azalma tükürük üretimini azaltarak ağız kuruluğuna yol açabilir. Tükürüğün dişleri temizleyerek çürükleri engellemeye yardımcı olması nedeniyle bu dönemde ağız kuruluğuna bağlı diş çürükleri daha kolay oluşabilir" şeklinde konuştu.

AĞIZ HİJYENİNE DİKKAT ETMEK MENOPOZ SONRASI DÖNEMDE ÇOK ÖNEMLİ!

Menopoz sonrası dönemde diş hekimine düzenli gitmenin erken dönemde sorunların tespiti ve tedavisi açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, şunları söyledi:

“Böylece diş eti hastalıkları, çürükler ve ağız kuruluğu gibi durumlar erken tespit edilebilir. Ağız kuruluğu yaşayanlar için nemlendirici ağız spreyleri veya şeker içermeyen sakızlar önerilebilir. Ayrıca, bol su içmek ağız kuruluğunu azaltabilir. Tükürük üretimini artıran ürünler veya tükürük yerine kullanılan yapay tükürük preparatları da faydalı olabilir. 

Ağız hijyenine dikkat etmek bu dönemde çok önemlidir. Florürlü diş macunu kullanımı diş çürüklerinin oluşumunun önlenmesinde etkilidir. Yumuşak kıllı bir diş fırçası ve diş ipi kullanmak, plakların temizlenmesine yardımcı olur ve diş eti hastalıklarını önler. Menopoz sonrası   dönemde sigara ve aşırı alkol tüketimi alışkanlıklarının sınırlanması, ağız sağlığını iyileştirebilir çünkü bu alışkanlıklar diş eti hastalıkları, ağız kuruluğu ve diş çürükleri riskini artırır.” 

MENOPOZ SONRASI ARTAN DİŞ ETİ SORUNLARI GENEL SAĞLIĞI DA ETKİLEYEBİLİR!

Menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz riskinin arttığını vurgulayan uzman, “Osteoporoz, kemik yoğunluğunun azalmasına yol açarak çene kemiğinin zayıflamasına neden olabilir. Zayıflayan çene kemiği, dişlerin destek yapısını bozarak diş kaybına yol açabilir” dedi.

Ayrıca, menopoz sonrası diş eti hastalıklarının artabileceğine dikkat çeken uzman, bu hastalıkların sadece ağız sağlığını değil, genel sağlık üzerinde de olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti. "Diş eti hastalıkları, kalp hastalıkları, diyabet gibi birçok diğer sağlık sorunuyla da ilişkilendirilebilir" diyerek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.