Pestisit kalıntıları hangi sebze ve meyvelerde yoğunlaşıyor?
Pestisit kalıntıları, insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluştururken, hangi sebze ve meyvelerde daha fazla bulunduğu da açıklandı. Uzmanlar, bu kimyasalların uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
12punto
Tarımda verimliliği artırmak amacıyla kullanılan pestisitler, doğru kullanılmadığında insan sağlığı için tehlikeli hale gelebiliyor. Son zamanlarda, pestisit kalıntıları nedeniyle market raflarından toplatılan ürünler gündeme geldi. ABD'de yapılan bir araştırma, pestisit kalıntılarının en çok hangi ürünlerde bulunduğunu ortaya koydu.
ABD merkezli The Environmental Working Group (EWG), 46 farklı sebze ve meyve türünü inceleyerek, bu ürünlerin yüzde 95'inde en az bir kimyasal kalıntı tespit etti. Araştırmada, toplamda 12 üründe 209 farklı pestisit bulundu.
PESTİSİT KALINTILARI EN ÇOK HANGİ ÜRÜNLERDE BULUNUYOR?
Araştırmaya göre, çilek pestisit kalıntılarının en yoğun bulunduğu meyve olarak belirlendi. Çilek numunelerinde ortalama 7.8 farklı pestisit tespit edildi. Ispanak ise en fazla pestisit içeren sebze olarak öne çıktı; bir numunede 19 farklı pestisit bulundu. Üzüm, şeftali ve armut da yüksek pestisit oranlarıyla dikkat çekti.
Uzmanlar, organik ürünlerin tercih edilmesini ve meyve-sebzelerin tüketilmeden önce iyice yıkanmasını öneriyor. Ayrıca, kabuklu meyvelerin soyulması veya çilek gibi kabuksuz meyvelerin karbonatlı suda bekletilmesi tavsiye ediliyor.
PESTİSİT ORANI DÜŞÜK ÜRÜNLER
Pestisit oranı düşük olan meyve ve sebzeler arasında avokado, mısır, ananas, soğan, bezelye, kavun, kivi, lahana, karpuz ve mantar yer alıyor. Bu ürünler, daha az pestisit kalıntısı içermeleri nedeniyle daha güvenli seçenekler olarak değerlendiriliyor.