Soğuk duş: Faydaları saymakla bitmiyor

Soğuk duş almanın insan bünyesine çok sayıda faydası olduğu ortaya çıktı. İrade, nefes ve soğuk terapileri eğitmeni Doruk Taraktaş "Düzenli soğuk duşlarla zihin ve beden, soğuk su içinde nefesini kontrol etmeyi dolayısıyla, stres tepkisini kontrol edebilmeyi öğreniyor” dedi. İşte soğuk duşun insan vücuduna saymakla bitmeyen olumlu etkileri...

12punto

Kas ağrıları, daha hızlı iyileşme, bağışıklık sisteminde gelişme, soğuk toleransı artması için soğuk duşlar alındığını duymuş olabilirsiniz. Buna ek olarak, soğuk su terapilerinin kronik stres, anksiyete ve depresyon tedavisindeki faydaları da araştırılmakta ve pozitif sonuçlar gözlenmekte.

Anksiyete ve depresyon, kronik strese bağlı olarak da ortaya çıkan, aşırı korku ve endişelere neden olan ve bizi hayattan koparan ruh sağlığı durumlarıdır.

Ara sıra yaşanan anksiyete ve stres hayatın normal bir parçası olsa da, anksiyete bozuklukları ve depresyon günlük hayatımız iş ve sosyal hayatımızı zorlaştırabilir.

Depresyon ve kronik anksiyete, ruh sağlığı uzmanları tarafından çeşitli şekillerde tedavi edilebiliyor. Tedavilere tamamlayıcı bir yöntem olarak soğuk duşları da ekleyebiliyorlar.

SOĞUK DUŞ İŞE YARIYOR MU?

Soğuk duşların anksiyete ve depresyon semptomlarını en aza indirmeye yardımcı olacak fizyolojik ve zihinsel etkileri üzerine yapılan bir çok çalışma mevcut. Çalışmaların ortak yanı ise, soğuk duşların, kronik stresi azalttığı, anksiyete ve depresyon semptomlarında iyileşme sağladığıdır.

Wim Hof Metod (İrade, Nefes ve Soğuk Terapileri) eğitmeni Doruk Taraktaş konu hakkında şunları söyledi:

“Düzenli soğuk duşlarla zihin ve beden, soğuk su içinde nefesini kontrol etmeyi dolayısıyla, stres tepkisini kontrol edebilmeyi öğreniyor ve egzersiz ediyor. Soğuk suya adapte olan beden, bize kendimizi güçlü, mutlu ve sağlıklı hissettirecek dopamin, endorfin ve nor adrenalin hormonlarını salgılıyor. Bedendeki enflamasyonu azaltıyor"

STRES AZALIYOR

Sözlerini sürdüren Taraktaş, "Soğuk duştan çıktığımız zaman Depresyon ve anksiyeteye neden olan düşünceler yerine başarmış olmanın harika hissiyatı geliyor. Stres seviyeleri (hormonları) azalıyor. Kronik stresin zihinsel ve fizyolojik etkileri kontrol altına alındıkça kronik enlamasyonda azalma ve zihin beden sağlığında iyileşme başlıyor.

Depresyon ve anksiyete zihinde düşünce olarak başlıyor ve bedenimizi etkiliyor. Her sabah soğuk duş önüne gelince zihnimiz 'Yapma' diyor.

Bu düşünceye adım atmak ve konforsuzun (soğuk suyun) içinde kontrolde kalabilmek irademizi güçlendirmeye başlıyor. Beden zihni değil, zihin bedeni kontrol etmeye başlıyor. İşte bu beceri ile iyileşme başlıyor” ifadelerini kullandı.

Doruk Taraktaş, kronik stres, anksiyete ve depresyon ile mücadele edenlere şu tavsiyelerde bulundu:

-Bir uzmanla görüşmekten çekinmeyin.

-Uyku bir numaralı ilaç, iyi uyuyun. Uykusuzluk stres, depresyon ve anksiyetenizi arttırır.

-Abur cubur yemeyin, diyetinize dikkat edin. Haftada 1-2 gün aralıklı su orucu yapın.

-Mutlaka egzersiz ve spor yapın. Zihin beden sağlığı için çok önemli dopamin ve endorfin hormonlarını bolca salgılarsınız, stres hormonları seviyeleriniz azalır.

-Meditasyon ve diğer farkındalık tekniklerini benimseyin. Özellikle nefes egzersizlerini hayatınıza ekleyin. Her gün meditasyon ve derin nefes çalışmalarıyla kronik stres, depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletebilirsiniz. Günde sadece birkaç dakika ile başlayabilirsiniz.

-Kronik stres, anksiyete ve depresyon semptomlarını her sabah alacağınız kısa soğuk duşlar ve diğer öneriler ile azaltabilir ve çok daha sağlıklı olabilirsiniz.