TTB Başkanı Alpay Azap'tan 'kızamık' uyarısı: 'Dünyanın en bulaşıcı hastalıklarından'
CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanlığı’nın yanıtlanması talebiyle 4’üncü kez kızamık vakalarına ilişkin soru önergesi verdi. Pala, "Tanı alan kişi sayısı neden açıklanmıyor?” diye sordu. 12punto'ya konuşan TTB Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap kızamık salgınına dair bilinmeyenleri anlattı.
Burak Demirbaş
Burak DEMİRBAŞ / 12punto ÖZEL
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, daha önce 3 kez Sağlık Bakanlığı'na kızamık hakkında ulusal verileri sormuş ve yanıt alamamıştı.
CHP'li Pala verdiği önergede Sağlık Bakanlığı'na şunları sormuştu:
"2021 yılında 51 vaka var iken 2022’de bu sayı 127’ye yükseldi. 2023 yılında ise salgın yaparak 5.004 kişiye kızamık tanısı kondu. 2024 yılının ilk beş ayında tanı konulan kişi sayısı ise 1.104. Ancak Sağlık Bakanlığı bu veriler hakkında hiçbir açıklama yapmıyor. Bakanlık 2023 Sağlık İstatistikleri yıllığını, üzerinden 8 ay geçmesine karşın yayımlamadı. Bu nedenle 2024 yılının bitmesine 4 ay gibi bir süre kalmışken, 2023 yılına ilişkin kızamık olgu sayıları ile bağışıklama oranları hakkında dahi Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanmış bir veri yok. 20 ay gibi bir sürenin verisinden yoksunuz”
AŞI KARŞITLARI ARTIYOR
Artan kızamık vakalarını ve kızamık aşısının önemine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap vaka artışlarına ilişkin 12punto'ya konuştu.
Alpay Azap şunları söyledi:
"Bakanlık verileri DSÖ'ye kanıtlanmış vaka olarak bildiriyor. Verileri DSÖ ilan edince görüyoruz. Kayıhan Hoca'nın söylediği rakamlar DSÖ'nün ilan ettiği rakamlar, birkaç ay sonra öğrenmiş oluyoruz dolayısıyla vakaları. Onlara baktığımızda bile artış olduğu görülüyor"
Ailelerin aşı karşıtlığının arttığına dikkat çeken Prof.Dr. Azap toplumdaki aşı karşıtlığına dikkat çekerek, "Elimizde kızamık aşısı var bu noktada bir sorun yok ama elimizde aşı olması yetmiyor, insanların aşı olması gerekiyor. Burada ciddi bir sorun, toplumda ciddi bir aşı karşıtlığı var ne yazık ki. Çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden ailelerin sayısı artıyor. Covid aşılarına, hastalık ağır seyrederken herkes olmak için yarışıyordu. Şimdi hastalık hafifleyince Covid aşıları da maalesef kötülenir oldu" ifadelerini kullandı.
YÜZDE 95 KURALI
Aşılamada kitle bağışıklığının önemini vurgulayan Prof. Dr. Azap sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsanın algısı böyle işliyor ne yazık ki. Hastalığın ciddiyeti ihmal edilince aşı da gereksiz gibi görülüyor ancak aşı hayat kurtarıyor. Kızamık aşısı zaten çok uzun yıllardır uygulanan bir aşıdır ve kızamık aşısı uygulandığı için biz kızamık vakası görmüyoruz. Aşılanmada bir eksiklik olduğu anda kızamık salgınlar yapan bir hastalıktır. Dünyanın en bulaşıcı hastalıklarından birisi olduğu için de toplumun yüzde 95'inin aşılı olması gerekir ki; Covid'de de konuşuyorduk buna kitle bağışıklığı diyoruz. Toplumun yüzde 95'i aşılı olduğu zaman kızamık salgınları önlenebilir. Bu salgının olması bizim o hedeften oldukça uzak olduğumuzu gösteriyor. Bölgesel farklılıklar da oluyor. Türkiye'de bazı bölgelerde aşılanma daha düşük."
'TEK BİR BAŞVURU BİLE ANLAMLIDIR'
Prof. Dr. Azap sahadan da kızamık vakalarının olduğuna dair bilgiler gedliğini belirterek, "Sonuçta bu çok bulaşıcı bir hastalık olduğu için bir hastaneye tek bir başvuru olması bile anlamlıdır. O çevrede kızamık olduğunu gösterir" dedi.