Türkiye'de diyabet oranı alarm veriyor: Şeker kullanımına dikkat!

Türkiye’de toplumun yüzde 15’inde diyabet, aynı oranda gizli şeker bulunuyor. İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, şeker tüketiminin kontrol altına alınmasının hayati önem taşıdığını vurgulayarak, “Şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmalıyız,” dedi

İHA

Türkiye’de toplumun yüzde 15’inde diyabet (şeker hastalığı) ve aynı oranda gizli şeker bulunuyor. İstanbul Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası etkinliğinde yaptığı konuşmada, bu yüksek oranların sağlık sistemine büyük bir yük getirdiğini vurguladı.

Prof. Dr. Karşıdağ, “Sosyal güvenlik kurumlarının harcamalarının yaklaşık yüzde 15’i, yalnızca şeker hastalığı için yapılmaktadır. Ayrıca, Türkiye’deki insanların üçte birinde kilo fazlalığı var. Bu durum, ilerleyen zamanlarda sağlık sorunlarının artmasına neden olacaktır” dedi. Karşıdağ, bu sorunların önlenmesi için şeker ve şekerli gıdaların tüketiminin azaltılması gerektiğine dikkat çekti.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk de aşırı şeker tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Erk, “Şeker bağımlılık demektir ve Türkiye, şeker tüketimini acilen azaltmak zorundadır. Bu konuda toplumun tüm kesimlerine büyük görevler düşmektedir” ifadelerini kullandı.

UZAK DURULMASI GEREKEN 5 BESİN

Prof. Dr. Karşıdağ, şekerin beslenmeden tamamen çıkarılması gerektiğini belirterek, “Meyvedeki doğal şeker ile işlenmiş şekerleri karıştırmamalıyız. Her gün en az üç avuç meyve tüketmeliyiz. Ancak baklava ve fruktoz içeren gıdalardan uzak durmalıyız” diye ekledi. Uzak durulması gereken diğer gıdalar ise şunlar:

  1. Şeker ve Şekerli Gıdalar: Herhangi bir gıda hazırlanırken içine şeker konulduysa ondan kaçınılmalıdır.
  2. Beyaz Ekmek: Rafine un kullanılarak yapılan ekmeklerden uzak durulmalıdır.
  3. Pirinç Pilavı: Beyaz pirinç gibi işlenmiş tahıllar tercih edilmemelidir.
  4. Şeker veya Fruktoz Eklenmiş İçecekler: Gazlı içecekler ve meyve suları gibi ürünler sınırlanmalıdır.
  5. Dışarıda Yapılmış Ürünler: Hazır ve fast food gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Karşıdağ, ayrıca her gün yaş ve kapasiteye göre 20 ila 60 dakika yürüyüş yapmanın önemine değinerek, “Yürüyüş, kas gelişimi ve korunumu açısından kritik bir aktivitedir. Şeker ve kilo fazlalığı gibi hastalıklardan korunmak için en etkili yol, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir” dedi.

Bu veriler ışığında, uzmanlar toplumun şeker tüketimini azaltma konusunda daha fazla bilinçlenmesi gerektiğinin altını çiziyor.