Yunanistan'da virüs alarmı: 19 kişi öldü

Yunanistan'da bu yıl, Batı Nil Virüsü nedeniyle 19 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

AA

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY) tarafından yayımlanan bilgiye göre, son bir haftada 9 yeni Batı Nil Virüsü vakası teşhis edildi.

Açıklamada; ölü sayısının 19'a yükseldiği, virüsün özellikle Tesalya, Orta Makedonya, Doğu Makedonya, Trakya, Batı Makedonya ve Epir bölgelerinde tespit edildiği belirtildi.

Uzmanlar, gelecek aylarda vaka sayının artacağı değerlendirmesinde bulundu.

Genellikle “Culex” cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan Batı Nil Virüsü’nden korunmak için herhangi bir aşı bulunmazken sivrisinek ısırıklarına karşı korunma tavsiye ediliyor.

BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?

İlk kez 1937 yılında Uganda'da tanımlanan Batı Nil Virüsü, yıllar içinde dünya geneline yayılmaya devam eden bir arbovirüs enfeksiyonudur. Çoğunlukla Culex türü sivrisineklerin ısırması ile bulaşan hastalık, sıklıkla Haziran ve Eylül ayları arasında yayılır. Hastalığın dünya genelinde hızla yayılmasının sebebi, virüsü taşıyan sivrisineklerin farklı kanatlı hayvan türlerini de sokarak enfekte etmesidir.

Batı Nil virüsü ile enfekte olmuş sivrisinekler, cildi ısırdıklarında hastalığın bulaşmasına neden olabilir. Batı Nil virüsü, çoğu insanda küçük semptomlarla kendini belli eder veya hiçbir semptom göstermez. Nadir durumlarda da tehlikeli nörolojik enfeksiyona sebebiyet verebilir.

TÜRKİYE'DE BATI NİL VİRÜSÜ VAR MI?

Batı Nil Virüsü, Türkiye'de 2010 yılından bu yana saptanmaktadır. 2018 yılında Avrupa’da olgularda artış saptanmış, İtalya ve Yunanistan’da salgın gelişmiş, ölümler olmuş ve aynı yıl Türkiye’de de 26 vaka bildirilmiştir. Türkiye'de 2010 yılından Kasım 2021'e kadar olan sürede 107 vaka bildirimi ve 15 virüs ilişkili ölüm raporlanmıştır.

Türkiye'de de kendini gösteren “Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu” özellikle yaşlılar, çocuklar, hamileler ve HIV/AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde hayati risk taşıyor.