Kalp sağlığı için tüketilmesi gereken besinler
Kalp sağlığı, genel sağlık ve yaşam kalitesi için kritik öneme sahiptir. Kalp hastalıkları, dünya genelinde en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alırken, sağlıklı yaşam tarzı seçimleri, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme ile kalp sağlığını korumak mümkündür. Erken teşhis ve önleyici önlemler, kalp krizi ve diğer kalp sorunlarının riskini önemli ölçüde azaltabilir. İşte kalp sağlığına iyi gelen besinler:
12punto
1- Taze Otlar
Yemeklere lezzet verdiği gibi antioksidan içermeleri olmaları nedeniyle kalp dostudurlar: biberiye, adaçayı, kekik.
2- Somon Balığı
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA’dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir. Yağlı balık olduğu için folyo içinde sebze veya çeşitli otlarla pişirilebilir.
3- Ton Balığı
Ton balığı da kalp dostu omega-3’lerden oldukça zengindir. Konserve alacaksanız light olanı (yağda değil suda saklanmış olan) tercih edin.
4- Sızma Zeytinyağı
Zeytinyağı tekli doymamış yağlardandır. Zeytinin ilk preslenmesinden elde edilen bu yağ, damar dostu polifenol denilen antioksidanlardan oldukça zengindir. Bu zeytinyağını salatalarda veya pişmiş sebzelerin üstüne dökerek tüketin. Soğuk preslenen zeytinyağı en iyisidir ve imal edildikten sonra 6 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilir.
5- Ceviz
Küçük miktarlarda ceviz içi (günlük 40 gr gibi) kolesterol düşürmede yardımcı olur ve damar koruyucu etkiye sahiptir. Ceviz, omega-3 tekli doymamış yağlardan ve liften zengindir.
6- Badem
Bitkisel sterol, lif ve kalp dostu yağlardan zengindir. Kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesinde ve şeker hastalığı riskinin azalmasında yardımcı olur. Damak zevki için kavrulmuş olanı daha iyidir.
7- Yeşil Soya Fasulyesi
Uzak doğudan gelen bu ürün, lezzetli bir iştah açıcıdır. Trigliseridleri düşüren soya proteinlerinden zengindir. Ayrıca önemli miktarda lif içerir ki bu da kolesterol düşürülmesinde yardımcı olur. Bu ürün dondurulmuş olarak ülkemizde de bulunuyor. Donmuş ürünü haşlayıp sıcak olarak tüketin.
8- Tofu
Soya fasulyesinden yapılan bu uzak doğunun sağlıklı yiyeceği, kendine has bir tadı olmasa da içerdiği mineral, lif ve çoklu doymamış yağlarla kalp dostudur. Küp şeklinde kesip ızgara ve kızartmasını yapabilir veya çorbalarınızı içine katabilirsiniz. Ülkemizde de bulunuyor.
9- Portakal
Tadı güzel ve sulu olan bu meyve, kolesterol mücadelesinde yararlı olan pektin içerir, ayrıca içerdiği antioksidan hesperidin sayesinde damar duvarlarına ve kan basıncına olumlu etkileri de bulunur. Orta boy portakal yaklaşık 63 kalori ve 3 gr lif içerir.
10- Havuç
Son çalışmalar bu güzel sebzenin kan şekerini kontrol ettiği ve şeker hastalığı gelişimini azalttığı şeklinde. Ayrıca kolesterol mücadelesinde önemli olan yulafta bulunana benzer lifler de içerir.