2024'te şehirler arası yolcu otobüslerine hız takip sistemi zorunlu olacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 2024 yılından itibaren şehirler arası yolcu otobüslerinde hız takip sisteminin zorunlu olacağını açıkladı.
12punto
Şehirler arası yolcu otobüslerinde 2024 yılından itibaren hız takip sistemi zorunlu olacak.
Yapılan yazılı açıklamaya göre, önümüzdeki yıl şehirler arası otobüslerde hızlı takip sistemi zorunlu hale gelecek. Bu sistemin kullanılması ile vatandaşlar daha güvenli bir seyahat imkanına kavuşacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye genelinde tercih edilen şehirler arası otobüs taşımacılığı alanında yeni bir döneme geçildiğini açıkladı. Son zamanlarda meydana gelen kaza olayları sebebiyle gündeme gelen şehirler arası yolcu taşımacılığı faaliyetlerindeki sorunların çözümüne yönelik olarak, tüm otobüslere hız takip sistemi uygulanacağını bildirdi.
"ANLIK OLARAK TAKİP EDİLEBİLECEK"
Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamasında şunları belirtti: “Şehirler arası otobüslerde meydana gelen kaza olayları maalesef can kayıplarına neden olmaktadır. Bu durumu önlemek ve vatandaşlarımızın daha güvenli seyahat etmelerini sağlamak adına, tüm otobüslerde hız takip sistemi uygulamasına geçiyoruz. 2024 yılı itibarıyla yürürlüğe girecek bu uygulama ile otobüsler anlık olarak takip edilebilecek.”
Uygulamanın detaylarına değinen Uraloğlu, Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde bu sistemin 1 Ocak 2024 tarihinde başlayacağını ve otobüslerin konum, tarih ve saat bilgilerinin 2 dakikalık periyotlarla elektronik ortamda Bakanlığa iletilmesinin sağlanacağını ifade etti.
Bakan, ayrıca şoför ve yolcu bilgilerinin Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) üzerinden Bakanlığa iletildiğini belirtti. Bu sayede araç takip bilgilerinin de aynı sistem üzerinden iletilerek otobüslerin etkin bir şekilde takip edilebileceğini açıkladı.
DOĞAL AFET VE KAZA İÇİNDE KULLANILACAK
Uraloğlu, bu sistem sayesinde mevcut düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması, korsan taşımacılığın engellenmesi, izin verilen güzergah dışına çıkan araçların tespiti gibi konularda daha etkin bir denetim sağlanacağını ifade etti. Ayrıca, bu bilgilerin doğal afet, kaza gibi durumlar için de etkin bir şekilde kullanılacağını ve sürücülerin daha güvenli bir şekilde seyahat etmelerine katkı sağlanacağını belirtti. Yolcu taşımacılığı sektöründeki düzenin sağlanması amacıyla bu bilgilerin birçok alanda kullanılacağını sözlerine ekledi.
Uraloğlu, 7 Aralık'ta gerçekleştirilen 'Ülkemizdeki Yolcu Taşımacılığı Faaliyetlerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nda sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiklerini belirterek, çalıştayda sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine bir dizi görüş alışverişinde bulunulduğunu dile getirdi. Çalıştayda ortaya çıkan talepler doğrultusunda, 'Yolcu Taşımacılığı Koordinasyon Kurulu' kurulması kararına varıldığını söyledi.
Bakan Uraloğlu, uygulamanın başlamasıyla birlikte şehirler arası yolcu taşımacılığında daha güvenli ve düzenli bir sistemin oluşturulacağını vurgulayarak, bu kapsamda kurallara uymayan firmalara yaptırımların uygulanacağını ifade etti.
Fotoğraf: Samet SAĞLAM