Azerbaycan gezi rehberi! Mutlaka görülmesi gereken yerler
Türkiye üzerinden kimlik kartı ile gidilebilen bir ülke olan Azerbaycan, son dönemde Türk yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği ülkelerin başında geliyor. İçerisinde Şirvanşahlar Sarayı, Bibiheybet Camii ve Ateşgah başta olmak üzere çok sayıda tarihi ve sembolik yapıyı barındıran Azerbaycan'a gittiğinizde gezmeniz ve görmeniz gereken 7 yeri sizler için derledik.
12punto
Kafkasya toparkları üzerinde yer alan Azerbaycan, Türkiye'nin kadim dostu olarak biliniyor.
Kimileri için "Kardeş" kimileri için ise "Ateş ülkesi" olan Azerbaycan'a gittiğimizde nereleri gezmeliyiz?
Şirvanşahlar Sarayı / Bakü
Yakın doğunun en ihtişamlı sarayı olarak gösterilen Şirvanşahlar Sarayı, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. 52 odası bulunan sarayın surları içinde dikkat çeken noktalardan birisi ise 34 basamakla inilerek ulaşılan, zamanında sarayın su ihtiyacını kendi başına karşılayabilen yer altı su deposu.
İki kattan oluşan bu sarayın üst katında şah ve ailesi, alt katında da devlet işleri için gelen konukların kalması için yer olarak kullanılıyormuş. Sarayda aynı zamanda Osmanlı Dönemi’nden kalma, sarayda ‘büyük kapı’ olarak adlandırılan Murad Darvazası bölümü yer alıyor.
Bibiheybet Camii / Bakü
Başkentte yer alan tarihi cami, İslam mimarisinin dikkat çeken yapılarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Peygamber Hz. Muhammed’in soyundan gelen Ukeyma Hanum’um türbesinin de yer aldığı cami bölge Müslümanları için manevi değere sahip.
Yanar Dağ / Bakü
Altında bulunan gaz rezervleri nedeniyle sürekli yanan ve ateşi asla sönmeyen Yanar Dağ, ülkede dikkat çeken destinasyonlardan birisi olma özelliğine sahip. İnce ve gözenekli kumtaşı tabakasının hemen altında yer alan doğalgazın alevleri 3 metre kadar havaya püskürüyor.
Yanar Dağ’ın alevi ise çamur volkanlarından farklı olarak yüzeyden sürekli gaz sızıntısı aldığı için sürekli bir şekilde yanmaya devam ediyor. Ateşin nasıl yanmaya başladığı ise muammalığını koruyor, 1950’li tarihlerde bir çobanın yanlışla ateşi yaktığı ise en güçlü iddialardan birisi.
Ateşgah / Bakü
Ateş mabedi anlamına gelen Ateşgah, Abşeron yarımadasında yer alıyor. Dünyadaki üç Mecusi tapınağından biri olan bu yer, Nevruz günü büyük ziyaretçi yoğunluğu yaşıyor. Azerbaycan’ın ismini ise bu ateşlerden aldığı öne sürülenler arasında çünkü Azerbaycan ‘odlar yurdu’ anlamını taşıyor.
Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Merkezi / Bakü
Sanat alanında da kendini geliştirmeye devam eden Azerbaycan’ın şehir merkezinde bulunan Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi ülkenin en büyük sanat müzesi olma özelliğini taşıyor. ‘De Bur Sarayı’ ve ‘Mariinski Kız Lisesi’ adlı iki neoklasik yapıdan oluşan müzenin koleksiyon hacmi oldukça yüksek.
Azerbaycan’ın yanı sıra Rusya, Doğu ve Batı Avrupa sanatının farklı dönemlerine yer veren müzede oldukça geniş yelpazede 15 binin üzerinde sanat eseri ziyaretçilerini bekliyor.
Şeki Hanları Sarayı / Şeki
Efsanevi dış görünümü ile görenleri ilk bakışta etkileyen Şeki Hanları Sarayı, dünya anıtları arasında yer alıyor. Devlet Tarih-Mimarlık Rezervi’nin parçası arasında yer alan bu yapı, 1762 yılında inşa edilmiş. Ülkede ilk bağımsız hanlık mücadelesi veren ve temellerini atan Hacı Çelebi Han’ın torunu olan Hüseyin Han döneminde yapılmış. İki kattan oluşan ve kale duvarlarıyla çevrili bu yapının en dikkat çekici iki yanı ise saray inşası sırasında çivi kullanılmamış olması ve duvarlarındaki benzersiz işlemeleri.
Kebele
Azerbaycan’ın fıstık ve kestane ormanlarıyla meşhur, ülke tarımının lokomotif şehiri olan Kebele, arı doğasıyla misafirlerini büyülüyor. Ven ağacından inşa edilmiş çatı anlamına gelen Vendam Kasabası, şehirde turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerinden başında geliyor. Yedi Güzel Şelale ise şehrin bir diğer dikkat çeken noktalarından birisi.