31 Mart Yerel Seçimleri'nin 'ilk'leri ve 'en'leri

Kesin olmayan sonuçlara göre CHP'nin kazandığı 31 Mart Yerel Seçimleri'nin 'ilk'leri 'en'leri belli oldu. Peki, yerel seçimlerde en genç ve en yaşlı belediye başkanları kimler oldu? İl ve ilçeler arasında en yüksek oyu kim aldı? En düşük oyu hangi parti aldı? İşte ayrıntılar...

AA

Türkiye, 31 Mart Yerel Seçimleri'ni geride bıraktı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yüzde 37.77'lik oy oranıyla Türkiye genelinde birinci parti oldu. CHP, 47 yıl sonra ilk kez seçimlerden galip ayrıldı.

EN GENÇ BELEDİYE BAŞKANI 22 YAŞINDA

Kesin olmayan sonuçlara göre, seçimin "en genç belediye başkanı" Çanakkale Yenice Kalkım Belde Belediye Başkanlığını bağımsız aday olarak kazanan 22 yaşındaki Zeynep Çelik oldu.

EN YAŞLI BELEDİYE BAŞKANI AHMET TÜRK

Mardin Belediye Başkanlığını kazanan 82 yaşındaki DEM Partili Ahmet Türk, ipi göğüsleyen "en yaşlı" isim olarak kayıtlara geçti.

EN UZUN DÖNEM GÖREV YAPAN KADIN KADIN BAŞKANLAR

Aydın'da 4. kez başkanlığa seçilen Özlem Çerçioğlu ile Gaziantep'te 3. kez seçilen Fatma Şahin de "en uzun dönem" görev yapan kadın başkanlar oldu.

İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANLARI

Eskişehir'de Ayşe Ünlüce, Afyonkarahisar'da Burcu Köksal, Tekirdağ'da Candan Yüceer, Edirne'de Filiz Gencan Akın, Siirt'te Sofya Alağaş, Ağrı'da Hazal Aras, Bilecik'te Melek Mızrak Subaşı, Diyarbakır'da Ayşe Serra Bucak Küçük, Batman'da Gülüstan Sönük, belediye başkanlığına seçilen kadınlar olarak öne çıktı.

İLLER ARASINDA EN YÜKSEK OYU KİM ALDI?

Tüm iller arasında "en yüksek oy"u, yüzde 64,52 ile Batman Belediye Başkanı seçilen Gülüstan Sönük aldı.

İLÇELER ARASINDA EN YÜKSEK OY ORANI YÜZDE 86,08

Türkiye genelindeki il ve ilçeler göz önünde bulundurulduğunda ise "en yüksek oy oranı"na, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde ulaşıldı. Dilek Diyar Özer, yüzde 86,08 ile yurt genelinde "en yüksek oy" oranını yakaladı.

YÜZDE 21'LE SEÇİLDİ

31 Mart'ın "en düşük oy" oranıyla seçilen ismi ise Van Bahçesaray'da yüzde 21,33 oy alan Ayvaz Hazir oldu.

EN ÇOK ADAY VE EN UZUN PUSULA İSTANBUL'DA

En çok adayın yarıştığı şehir İstanbul olurken, en uzun oy pusulası da 97 santimetreyle bu ilde, en kısa oy pusulası ise 4,5 santimetreyle tek adayın seçime girdiği Şırnak Uludere'ye bağlı Hilal beldesinde kullanıldı.

İstanbul, Ankara ve İzmir'in ilçelerinde belediye başkanlığını kazanan "en genç" adaylar da dikkati çekti.

İstanbul Tuzla'da ipi göğüsleyen 1993 doğumlu Eren Ali Bingöl, Ankara Çankaya'da kazanan 1993 doğumlu Hüseyin Can Güner, İzmir Çeşme'de birinci olan 1991 doğumlu Lal Denizli ile Narlıdere'de kazanan 1991 doğumlu Erman Uzun, 3 büyükşehirdeki "en genç belediye başkanları" olarak kayıtlara geçti.

EN DÜŞÜK OY ALAN PARTİ

Güç Birliği Partisi, seçimlere yalnızca Bolu Mudurnu'da girdi. Partinin, Bolu'nun Mudurnu ilçesinde belediye başkan adayı gösterdiği Mustafa Doğramacı, 3 oyla Cumhuriyet tarihine, "seçimde en az oy alan partinin adayı" olarak geçti.