Adalet Bakanlığı’nın 'Yargıya Güven' anketleri hiç yapılmamış

Adalet Bakanlığı’nın yıllardır düzenli olarak gerçekleştirdiğini iddia ettiği 'Yargıya Güven ve Memnuniyet' anketlerinin aslında yapılmadığı ortaya çıktı.

12punto

Adalet Bakanlığı tarafından uzun yıllardır düzenlendiği belirtilen "Yargıya Güven ve Memnuniyet" anketlerinin aslında hiç yapılmadığı ortaya çıktı. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu konuda verilen bir soru önergesine yanıtında, böyle bir anket çalışmasının yapılmadığını belirterek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) memnuniyet anketlerinin incelenebileceğini söyledi. Bu durum, Adalet Bakanlığı’nın yargıya güven ölçümü konusundaki tutarsızlığını gündeme getirdi.

BirGün'ün haberine göre, 2009 yılından itibaren Adalet Bakanlığı’nın hedef olarak belirlediği ve başarıya ulaştığını iddia ettiği anketlerin gerçekte hiç yapılmamış olması, kamuoyunda yargıya olan güvenin sorgulanmasına yol açtı.

Konu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Turan Taşkın Özer tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. 

Milletvekili Özer, Adalet Bakanı’ndan 2009-2015, 2015-2019 ve 2019-2023 dönemlerinde yapılması planlanan ancak gerçekleştirilmeyen yargıya güven ve memnuniyet anketleri hakkında açıklama talep etti. 

Turan Taşkın Özer, ayrıca TÜBİTAK ile hangi çalışmaların yapıldığını ve bu çalışmaların sonuçlarında hangi verilere ulaşıldığını sordu. 2019-2023 döneminde hedeflendiği belirtilen anketlerin sonuçlarına ilişkin bilgi talep eden Özer, bu anketlerden elde edilen verilerin de açıklanmasını istedi.