'Çatı Parti’ gündemi hız kazandı: Meclis’te yeni grup hazırlığı
Ankara Milletvekili Mustafa Nedim Yamalı’nın Gelecek Partisi’nden istifası, Saadet, Gelecek ve DEVA Partilerinin muhalefet içinde geniş bir çatı partisi oluşturma çabalarını hızlandırdı. Ancak Deva Partisi’ne göre, Ahmet Davutoğlu’nun açıklamaları Çatı Parti için masayı iki seçenekli hale getirdi. Geniş bir muhalefet cephesi hedeflenen yapıya Demokrat ve İYİ Parti’den ayrılmış bağımsız milletvekillerinin de katılması bekleniyor. Meclis’te ortak bir grup altında birleşmeyi hedefleyen partiler yeni yapının yakın zamanda netleşeceğini ifade ediyor.
Nagihan Yılkın
Nagihan YILKIN 12punto.com.tr
Ankara Milletvekili Mustafa Nedim Yamalı, Gelecek Partisi’nden istifa ettiğini açıkladı. Yamalı’nın AK Parti’ye katılacağı konuşuluyor. Yamalı’nın istifasıyla Saadet ve Gelecek Partilerinin oluşturduğu grup, 20 milletvekili şartını sağlayamadığı için düştü.
Bu durum, Saadet, Gelecek ve DEVA Partileri arasında uzun süredir tartışılan Meclis’te “çatı parti” kurulması girişimlerini hızlandırdı. Eğer uzlaşma sağlanırsa bu üç partiye, Demokrat Parti’den ayrılan bağımsız milletvekilleri Cemal Enginyurt ve Salih Uzun’un yanı sıra İYİ Parti’den istifa eden birkaç bağımsız milletvekili de katılabilir.
BİRKAÇ GÜN İÇİNDE KARAR BEKLENİYOR
Parti kaynakları, Yamalı’nın istifasının bu süreci hızlandıracağı konusunda hemfikir. Ancak uzlaşının nasıl gerçekleşeceği konusunda partilerin genel başkanlarının bir-iki gün içinde bir araya gelerek ortak bir karara varması bekleniyor. Öte yandan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun “Ruhum AK Parti’den hiç kopmadı” açıklamasının, ‘Çatı’ yapısında görüş ayrılıklarına neden olduğu belirtiliyor.
Saadet Partisi kaynakları, Davutoğlu’nun sözlerinin bağlamından koparıldığını ifade ettiğini hatırlatırken, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, Suriye konusunda Gelecek Partisi ile aynı fikirde olmadıklarını vurguladı.
'GELECEK PARTİSİ İLE AYNI GÖRÜŞTE DEĞİLİZ'
‘Çatı Parti’ yapısına ilişkin konuşan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, “Saadet Partisi bu teklifi bize getirdiğinde prensip olarak olumlu baktığımızı Sayın Ali Babacan, katıldığı programlarda dile getirdi. Bu yapının nasıl olacağına önümüzdeki bir iki gün içinde karar verilir. Partilerin genel başkanlarının gündeme alıp konuşması gerekir. Ahmet Davutoğlu’nun Suriye’deki gelişmeler sonrası yaptığı açıklamalar ve AK Parti’ye yönelik sıcak mesajları var. Bu hususlar da muhakkak gündeme gelir. Bunları yok sayarak bir yol haritası çizmek mümkün değil. Bunların getirisi- götürüsü ne olur konuşulur. Biz buradaki gelişmeleri zafer olarak görmüyoruz. Suriye konusunda Gelecek Partisi ile aynı görüşte değiliz. Muhalefetten seçildik, muhalefette de devam edeceğiz. Bu konuda kararlıyız” dedi.
'ÇATI PARTİ' İÇİN İKİ SEÇENEK
Grup kurma iradelerinin sürdüğünü belirten Şahin, şunları söyledi:
“Grup kurma yönündeki irademiz devam ediyor. Bunun çatı bir yapıyla gerçekleşmesini arzuluyoruz. İki partili mi olur, üç partili mi olur, bu önümüzdeki günlerde netleşir. Yılbaşından önce çözmek gerekir çünkü grup düştüğü için mevcut iki siyasi parti bu yapıdan faydalanamıyor. Meclisteki kurulu düzen dikkate alınarak bir değerlendirme yapılması gerekiyor.”
HEDEF: MUHALEFETİN GENİŞLEMESİ
Geniş bir muhalefet cephesi oluşturmak istediklerini belirten Şahin, şöyle devam etti:
“Amacımız, sadece üç siyasi partiyi kapsamak değil, merkez sağda daha geniş bir birliktelik yaratmaktır. Böyle bir düşüncemiz var ama bu kısa süre içerisinde gerçekleşir mi gerçekleşmez mi zaman gösterecek. Bağımsız milletvekillerini de bu yapıya dahil etmek istiyoruz. Cemal Enginyurt, Salih Uzun ve İYİ Parti’den ayrılmış bağımsız milletvekilleri de bu yapıda yer alabilir. Arzumuz, hiçbir siyasi partinin tek bir rengini yansıtmayan, geniş bir muhalefet cephesini bir araya getiren bir yapı oluşturmaktır.”
'TÜRKİYE'Yİ BİRLEŞTİRECEK'
Ankara Milletvekili Mustafa Nedim Yamalı’nın Gelecek Partisi’nden istifa etmesinin ardından gözler Saadet Partisi’ne çevrildi. Kendi partilerinden istifa beklemediklerini söyleyen Saadet Partisi yetkilileri, meclis gruplarının düşmesine ilişkin, “Yakın zamanda yeni bir kombinasyon formülünün sonuçlanması bekleniyor” dedi. Çatı partisi yapısının Türkiye’yi birleştirecek, verimli parlamento müzakerelerine zemin hazırlayacak bir model olduğunu ifade eden yetkililer, partilerin kurumsal kimliklerine zarar gelmeyeceğini belirtti. Saadet Partisi kaynakları, çatı yapının yeni yıldan sonraya kalabileceğini söyledi