CHP, TSK Personel Kanunu'na iptal davası açtı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğü durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

12punto

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğünü durdurmak ve iptal ettirmek amacıyla Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. 

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, dava ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, kanunun birçok hükmünün hukuka aykırı olduğunu belirterek iptal gerekçelerini sıraladı.

SİYASALLAŞMAYA YOL AÇIYOR

Günaydın, kanunun Türk Silahlı Kuvvetlerinin siyasallaşmasına yol açtığını iddia ederek, “Üstün başarılı yüzbaşı ve binbaşılar ile üstün başarılı kıdemli üstçavuş ve başçavuşların bir üst rütbeye yükseltilmesine yönelik yetkinin kuvvet komutanlarından alınıp Milli Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanına verilmesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin siyasallaşmasına neden olmaktadır” dedi.

Ayrıca, askeri öğrenciler ve personelin askeri sistemden ayrılması durumunda kendilerine yapılan masrafların iki-dört katı kadar iade etme zorunluluğu, müfettiş kadrolarına atanacakların mülakat usul ve esaslarının yönetmelikle belirlenmesi gibi uygulamaların da hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Eğitim hakkının kısıtlanması, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erlerin özlük haklarının yönetmelikle düzenlenmesi gibi diğer düzenlemeler de eleştirildi.

Gökhan Günaydın, davanın gerekçelerinin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini ve bu düzenlemelerin hukuka uygunluğunun Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirileceğini ifade etti.