CHP'den SGK borçlarına karşı yeni adım: Özel Erdoğan'la görüşsün önerisi

CHP, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçlarını tahsil etmeye yönelik hükümetin kararına karşı hazırlıklara başladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, borçların yapılandırılması ve gelir artırıcı önlemler için yasa teklifi hazırlanması kararlaştırıldı.

12punto

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), hükümetin belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarını “kaynağından tahsil etme” kararına karşı yeni adımlar atmak için harekete geçti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, belediyelerin borçlarının yapılandırılması ve gelir artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesi amacıyla bir yasa teklifi hazırlanması kararı alındı.

  Cumhuriyet'in haberine göre ayrıca, CHP’nin gölge bakanlarının Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi planlandı.

BELEDİYELER MAAŞ ÖDEYEMEZ HALE GELEBİLİR

Toplantıda, yaklaşan toplu iş sözleşmesi sürecine dikkat çeken bazı belediye başkanları, mevcut durumun belediyelerin personel maaşlarını ödeyemez hale getirebileceği uyarısında bulunarak, Özel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesini önerdi.

CHP Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen “Sosyal Demokrat Belediyeler Eşgüdüm Konseyi” toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı sıfatıyla; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise Tarihi Kentler Birliği Başkanı sıfatıyla katıldı.

Toplantının amacı hakkında bilgi veren Özgür Özel, iktidarı, CHP’li belediyelerin kaynaklarını kısarak “sıkıştırmaya” çalışmakla suçladı. Özel, oluşturdukları eşgüdüm konseyinin, hem belediyeleri rutin denetimlere hazır tutmak hem de “kötü niyetli birtakım saldırgan tutumlara” karşı hukuki ve teknik destek sağlamak amacıyla oluşturulduğunu belirtti.

ANA GÜNDEM: SGK BORÇLARI 

Toplantıda, belediyelerin SGK borçlarının tahsil edilmesi kararının ardından belediyelere arka arkaya bildirimlerde bulunulması ele alındı. İktidarın bu kararıyla CHP’li belediyeleri ekonomik olarak “çalışamaz hale getirme” amacında olduğu görüşü paylaşıldı ve sorunun aşılması için atılacak adımlar tartışıldı.

Belediye başkanları, SGK borçlarının yapılandırılmaması ve belediyelere yeni kaynak sağlanamaması halinde birçok belediyenin maaş ödeyemez hale geleceğine dikkat çekti. AKP’li belediyelerin SGK borçlarını gayrimenkulleri karşılığında mahsuplaşabildiği, ancak muhalefet belediyelerine bu imkânın tanınmadığı dile getirildi.

BORÇ FAİZLERİNİN SİLİNMESİ GEREKİYOR

Toplantıda, belediyelerin SGK borçlarının yeniden yapılandırılması için Meclis açıldığında bir yasa teklifi verilmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede, borç faizlerinin silinmesi ve ana para borcunun 120 aya yayıldığı 2021 yılında çıkarılan 7326 sayılı yapılandırma yasasına benzer bir düzenleme yapılması önerildi. Ayrıca, belediyelerin KDV alacaklarıyla SGK borçlarının mahsuplaştırılması da gündeme getirildi.

'ÖZEL ERDOĞAN'LA GÖRÜŞSÜN' ÖNERİSİ 

CHP’li gölge bakanların, belediye borçlarının yapılandırılması ve gelir artırıcı önlemler alınması konularında ilgili bakanlarla görüşmesi kararlaştırıldı. CHP’nin 4-9 Eylül tarihlerinde yapılacak Tüzük Kurultayı sonrasında, yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’dan, ekonomiden sorumlu gölge bakan Yalçın Karatepe’nin ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten randevu isteyerek partilerinin önerilerini iletmesi planlandı.

CHP’li belediyelerin sorunlarının her platformda dile getirilmesi ve Özel’in bu konunun iletişimini yapması kararlaştırıldı. Ancak bazı belediye başkanlarının Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bu konuda görüşmesi önerisi somut bir karar olarak alınmadığı kaydedildi.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN EŞGÜDÜM 

Toplantıda, sokak hayvanlarına ilişkin Temmuz ayında Meclis’ten geçen yasanın uygulanması konusu da gündeme geldi. Toplantının amacı, belediyelerin sorunlarının eşgüdümle çözülmesini sağlamak olarak belirtildi. Sokak hayvanlarıyla ilgili alınacak adımların tek elden yönetilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 10 gün içinde bir sunum yapacağı ve diğer belediyelerin de bu öneriler doğrultusunda yerel politikalarını uygulayacağı kararlaştırıldı.