CHP'li Süllü'den sabit saat uygulamasına tepki: 'Kış saatine dönülmesi için adım atılsın'
CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, sabit saat uygulamasının kaldırılması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Süllü, teklifin gerekçesinde, sabit saat uygulamasının sağlık, güvenlik ve ekonomiye olumsuz etkilerine dikkat çekti.
12punto
CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, sabit saat uygulamasının kaldırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.
Süllü, Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanununda değişiklik yapılması öngörülen teklifin gerekçesinde, kalıcı yaz saati uygulamasının kaldırılmasının enerji tasarrufunu sağlamayı amaçladığı, aynı zamanda çalışanlar, özellikle öğrenciler, ve çalışan kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerin giderilmesini ve Avrupa ülkeleri ile olan saat farkının düşürülmesini hedeflediğini belirtti.
"1972 yılından bu yana devam eden yaz-kış saati uygulamasının 2016 yılında, özelleştirmelerin hız kazandığı bir dönemde Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile elektrik dağıtım bölgelerinin, üretim, iletim, dağıtım ve işletim alanlarının özel şirketlere devredilerek kaldırıldığını hatırlatan Süllü, "Danıştay tarafından kararın hukuki dayanağı olmadığına karar verilmiş ve uygulama durdurulmuştu. Ancak siyasi iktidar, Danıştay kararına rağmen 2017 yılında aldığı yeni bir kararla yaz-kış saati uygulamasını kaldırdı. 7 yıldır sabit saat uygulamasının geçerli olduğu ülkemizde, karanlık saatte işe veya okula giden vatandaşlar kış saati uygulanmamasına tepki gösteriyor" şeklinde konuştu."
"İTÜ RAPORU NEDEN GİZLİ TUTULUYOR?"
Elektrik tüketiminin artmasına dair iddialara karşı bilimsel çalışmaların yapıldığını ve bu iddiaların doğrulanmadığını belirten Süllü, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na defalarca soru önergesi verdik. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından hazırlandığı belirtilen; uygulamaya gerekçe gösterilen raporun detayları ve bilimsel dayanakları paylaşılmıyor. İTÜ Raporu neden gizli tutuluyor?” şeklinde sordu.
Elektrik Mühendisleri Odası'nın kalıcı yaz saati uygulamasının özellikle Batı'ya doğru gidildikçe sabah ve akşam saatlerindeki karanlık hava nedeniyle çeşitli sorunlara yol açtığını belirten Süllü, “Kalıcı yaz saati uygulamasının özel sektöre ek kazanç sağladığı, devletin elektrik şirketlerine ödemelerinin arttığı ve enerji tasarrufu iddiasının gerçekleşmediği gözlemlenmiştir” ifadelerini kullandı.
GÜVENLİK AÇISINDAN RİSKLİ
Teklifin yasalaşmasıyla kış saati uygulamasına geçileceğini belirten Süllü, “Öğrencilerin karanlıkta okula gidip yine karanlıkta evlerine dönmeleri güvenlik açısından riskler taşırken, derslerindeki verimlilikleri ve gelişimleri üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Özellikle çalışan kadınlar da işe karanlıkta gidip karanlıkta eve dönmek durumunda kalmaktadır. Türkiye'nin saat dilimi, Avrupa ülkeleri ile özellikle ticari ve ekonomik uyum avantajlarını göz önüne alarak yaz-kış saati uygulamasına geri dönülmesi için gerekli adımların atılması gerekmektedir” dedi.