Demokrat Parti’den istifa eden Cemal Enginyurt kimdir?
Demokrat Parti'de yaşanan son gelişmeler, Türk siyasetinde önemli bir hareketliliğe yol açtı. Demokrat Parti milletvekili Cemal Enginyurt partisinden istifa ettiğini duyurdu. Peki, Cemal Enginyurt kimdir?
12punto
Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve İzmir Milletvekili Salih Uzun, partilerinden istifa ettiklerini açıkladı.
4 yıldır Demokrat Partide siyaset yaptığını belirten Cemal Enginyurt istifasını sosyal medya hesabından duyurdu. Enginyurt yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar merkez bir oluşumun şart olduğunu gösterdi. Bu maksatla hareketle Demokrat Parti'de 2025 mart ayında kongre yapılması için karar alınmıştı. Kongreye kadar merkez sağı toparlamak için Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi ve başka partilerde siyaset yapanların bir araya gelmesi ile bir merkez oluşturalım istedik. Fakat aniden Demokrat Parti kongre kararı aldı, 17 Kasım'da kongre yaptı. Biz Sayın genel başkanı kibar bir şekilde uyardık rica ettik. Dedik ki bu ani kongre kararının Demokrat Parti'ye bir faydası olmaz. Aynı tas aynı hamam gidecekse Demokrat Parti büyümez. 2 yıl önce 10 bin kişi ile Atatürk Kapalı Spor Salonunda kongre yaparken şimdi bir otel salonunda kongre Demokrat Parti'ye yakışmaz. Kongre büyümek demektir. Ancak teklifimiz kabul görmedi." ifadelerine yer verdi.
CEMAL ENGİNYURT KİMDİR?
Cemal Enginyurt 9 Nisan 1965 yılında Ordu’nun dedeli köyünde dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise öğrenimini Ordu’da tamamlayan Enginyurt, lisans öğrenimini Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin İktisat Bölümünde tamamladı.
Henüz lise 1 öğrencisiyken 12 Eylül 1980 Darbesi’yle 3 yıl hapiste kaldı. 12 Eylül 1980 darbesi sonrası Ülkü Ocakları teşkilatlanmalarının yasaklanması ile birlikte Bizim Ocak dergisi adı altında teşkilatlanma çalışmalarına başlayan ülkücülerden olan Cemal Enginyurt, 1986 yılında Ordu Bizim Ocak dergisi il temsilciliğini kurarak, 12 Eylül sonrası Ordu'da ilk Ülkü Ocakları faaliyetini başlattı.
1991 yılında MÇP il sekreteri olarak başladığı parti yöneticiliği, 1993 yılında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) MYK üyesi, 1994 yılında aynı partinin Ordu il başkanı seçildi. Aynı yıl, MHP'den Ordu belediye başkan adayı, 1995 seçimlerinde MHP Ordu 1. sıra milletvekili adayı oldu.
1997 yılında MHP Ordu il başkanlığına tekrar seçildi, 1999 yılında MHP 1. sıra adayı olarak girdiği seçimde milletvekili seçilerek, MHP'nin Ordu ilinde seçilen ilk milletvekili oldu. Rahşan Affı'na destek verdi, 21 Aralık 2000'de yapılan oylamada kabul oyu verdi.
2012 yılında MHP Ordu İl Başkanlığı görevine tekrar seçildi ve bu görevi 2014 yılına kadar sürdürdü. 2014 yerel seçimlerinde MHP'den Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu, fakat seçilemedi. Haziran 2015 genel seçimlerinde MHP'den Ordu 1. sıra milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. 2018 genel seçimlerinde yeniden TBMM'ye girdi.