Evlilik Fonu'nun ayrıntıları belli oldu: Fon kaynağı 'Karadeniz gazı' olacak, yaş sınırlaması yok!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim vaadi olan Evlilik Fonu'nda ayrıntılar belli oldu. AKP'li Eyyüp Kadir İnan, Komisyon'da yaptığı konuşmada Evlilik Fonu'nun küresel olduğunu, ve bu kaygıların ABD'de de olduğunu belirterek kaynağının Karadeniz'de bulunan gaz olduğunu belirtti. İnan ayrıca bir yaş sınırlaması olmayacağını aktardı.

12punto

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim vaadi olan Evlilik Fonu, AKP'li Eyyüp Kadir İnan'ın teklifiyle Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'na geldi. 

Komisyon'da söz alan İnan, gençlerin maddi gelecek kaygısına ilişkin, "Bu kaygılar küreseldir, bu kaygılar Amerika'da da var Türkiye'de de var." ifadelerini kullandı. İnan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"EVLİLİK KAYGISI KÜRESEL"

"Biliyoruz ki, yapısı gereği her genç maddi potansiyelinden bağımsız geleceğine dair kaygı taşır: “Nasıl evleneceğim, nerede okuyacağım, kendi yaşamım üzerinde durabilecek miyim?” Bu kaygılar küreseldir, bu kaygılar Amerika’da da, Türkiye’de de vardır. Bu kanun teklifimizle gençlerimizin aile kurma sürecindeki kaygılarını en aza indirmeyi hedefliyoruz. Kabul etmeliyiz ki, toplumun ve gençlerin aileye, aile kurma isteğine ve bununla ilgili gereken ekonomik, sosyal ve devletin tüm kurumlarının ortaya koyacağı kolaylıklarla ilgili uzun zamandır ülkemizin gençleri arasında büyük bir beklenti oluşmuştur."

"AİLE FONUNUN GELİRİ KARADENİZ GAZI'NDAN"

Aile ve Gençlik Fonu'nun gelirinin nerede elde edileceğine ilişkin olarak ise İnan Karadeniz'deki doğalgazı işaret etti. 

İnan şunları aktardı:

"Daha önce başka ülkelerle iş birliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz sondaj çalışmalarımızı yerli filomuzda yapmaya başladık. Bu çabalarımızın karşılığında Karadeniz'de keşfettiğimiz 710 milyar metre küplük doğal gazı aldık. Bu gazı da üç yıl gibi kısa bir sürede denizin 2,200 metre derinliğinden karaya taşıdık. Sakarya Gaz Sahası Projesi’nde ilk fazda günlük 10 milyon metreküp gaz üretiliyor. Bu proje tam kapasiteye ulaştığında günlük 40 milyon metreküp üretim yapılacak; bu da ülkemizin doğal gaz ihtiyacının yüzde 25 ve 30’una tekabül ediyor. Türkiye Petrolleri yüzde 100’ü devlete ait bir kamu iktisadi teşebbüsü, dolayısıyla buradan elde edilecek gelir direkt olarak hazineden, oradan da aile ve gençlik fonuna aktarılacaktır.

"5 MİLYARLIK KAYNAK OLUŞTURULABİLECEĞİNİ ÖNGÖRMEKTEYİZ"

Aynı şekilde, millî enerji ve maden politikasının hedefleriyle uyumlu olarak petrol arama faaliyetlerimiz hızla devam ediyor. Tabii burada doğu illerimizin terörden arındırılması da çok önemli bir rol oynadı. Gabar’da şehit Esma Çevik ve şehit Aybüke Yalçın sahalarındaki son keşiflerimizden önce günlük petrol üretimimiz 80 bin varil civarındaydı. Son keşiflerimizle birlikte günlük petrol üretimimizi 200 bin varillere çıkarmayı hedefliyoruz. Bu da petrol ihtiyacımızın yüzde 20’sini karşılayacağız demek oluyor. Yine, buradan elde ettiğimiz gelir de aile ve gençlik fonuna aktarılacak. Doğal gaz ve petrol keşiflerimiz ve tabii kaynaklar alanındaki çalışmalarımızla yeraltı kaynaklarımızı ekonomiye kazandıracağız. Bu kazanç da aile ve gençlik fonu yoluyla vatandaşlarımıza ve gençlere ulaşmış olacak. Fonun büyüklüğüyle ilgili projeksiyonlar yapıldı. Şu anda mevcut doğal gaz, petrol ve maden kaynaklarından yüzde 20’lik bir bölümün aktarılmasıyla en az 4,5-5 milyar liralık bir kaynak oluşturulabileceğini öngörmekteyiz."

"BAĞIŞ YARDIM VE HİBELER DE OLACAK"

Fonun, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından oluşan fon yönetim kurulundan oluşacağını söyleyen İnan fon kaynaklarında bağış, yardım ve hiberlerin de olacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

Ayrıca, biraz önce belirttiğim gibi Hazine ve Maliye Bakanlığı sekretaryası işlemlerini, hizmetleri sürdürecektir. Fon kaynakları, tahsil edilen petrol, doğal gaz ve maden gelirlerinin yüzde 20’si, diğer fonların gelirlerinin de bir kısmı, geri ödeme tutarları, bağış, yardım, hibeler ve diğer gelirlerden oluşmaktadır. Ayrıca, tutarlara ilişkin yüzde oranlarını yüzde 40’a kadar belirleme yetkisi Cumhurbaşkanına verilmektedir. Ayrıca, biraz önce belirttiğim gibi Hazine ve Maliye Bakanlığı sekretaryası işlemleri, hizmetleri sürdürecektir. Fon harcamalarına ilişkin şeffaflığın sağlanabilmesi adına fonla ilgili mali bilgiler en geç altı aylık dönemler itibarıyla kamuoyuyla paylaşılacaktır. 

YAŞ SINIRI OLMAYACAK

Bu fondan yararlanacak genç sayımızı en yüksek tutmak için kanunumuzda bir yaş sınırı belirtmedik, bir sınır koymuyoruz. Yaş sınırları proje kapsamında ilin ve bölgenin özelliklerine göre, oradaki gençlerin durumlarına göre değerlendirilecek ve ona göre esnetilecektir. Hedefimiz, bir an önce 81 ildeki gençlerimize ulaşmaktır.

"GERGERLİOĞLU: 250 BİN LİRA OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise tutarın 150 bin lira olmasını eleştirerek, "En azından 250 bin lira olması gerektiğini düşünüyorum" dedi. Gergerlioğlu'nun itirazı şöyle:

"Şimdi, Komisyona teklifi ve tüm vekillere, herkese soruyorum: İşin gerçeğine gelelim, yani 150 bin lira ile evlenilebilir mi arkadaşlar? Şu devirde 150 bin lira ile evlenmek mümkün mü sizce, bir ilk önce bunu soralm. Enflasyonun çığırından çıktığı bir devirde 150 bin lira ile evlilik, sanki tamamen bitmiş gibi bir görüntü oluşturuluyor. En azından 250 bin lira olması gerektiğini düşünüyorum, miktarı oldukça düşük. Bir de burada yaş meselesi, açıkça söylenmiyor, şu anda yaş sınırı 18-27 aralığında düşünülmüşse bu da eksik, en azından 18-30 olmalı; yaş sınırı konusunda bunu söylemiş olayım."

Gergerlioğlu'nun itirazına karşılık İnan yaş sınırlarının olmadığını yineledi.