Fatma Şahin kimdir?

AKP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin kimdir? Nerelidir? Kaç yaşındadır?

12punto

Fatma Şahin, 1966 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Gaziantep'te tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya ve Metalürji Bölümü'nde yükseköğrenim gördü. İş hayatına Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde İşletme Mühendisi ve İşletme Müdürü olarak çalışarak başladı.

2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) Gaziantep İl Kurucu Üyesi oldu. 2002 genel milletvekili seçimlerinde Gaziantep'ten AK Parti'nin ilk kadın milletvekili olarak seçildi. Parlamentoda 22., 23. ve 24. dönem Gaziantep milletvekilliği görevlerini üstlendi.

TBMM görev süresi boyunca çeşitli komisyonlarda görev aldı, Kadın ve Çocuklara Yönelik Şiddet Araştırma Komisyonu Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulundu. Ayrıca AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı ve AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Teşkilattan Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

2011 genel milletvekili seçimi sonrasında kurulan 61. hükümette Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kurucu bakanı olarak görev aldı. 2014 yerel seçimlerinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek Türkiye'nin ilk kadın büyükşehir belediye başkanlarından biri oldu. 2018'de Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı'na seçildi.

Fatma Şahin, ayrıca 2016–2019 döneminde Asya Belediye Başkanları Forumu Başkanı, 2016 Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Başkan Yardımcısı ve Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölümü (UCLG MEWA) Başkanı olarak görev yaptı. 2021'de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından Gaziantep'i "Yeşil Şehir" ilan edildi. Ayrıca OECD Şampiyon Başkanlar Girişimi'ne Türkiye'den seçilen ilk belediye başkanı oldu ve 2023'te Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres tarafından BM Yerel ve Bölgesel Yönetimler Danışma Grubu üyeliğine atanarak uluslararası alanda da etkili bir isim haline geldi.