İBB soruşturmaları sürerken MHP cephesinden bir çıkış daha... 'Tutuklamalar istisna olmalı'
MHP'nin önde gelen ismi Feti Yıldız, iddianame yazılmadan kişilerin suçlu gösterilmesini sert bir şekilde eleştirdi. Yıldız, tutuklamaların istisna olması gerektiğini ve masumiyet karinesinin ihlal edilemeyeceğini vurguladı.
12punto

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) soruşturması sürerken, MHP kanadından dikkat çeken açıklamalar gelmeye devam ediyor. CHP, tutuklu belediye başkanlarına yönelik iddianame yazılmaması ve "kaçma şüphesi" iddialarıyla yapılan tutuklamalara karşı tepki gösteriyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de son grup toplantısında, İBB soruşturmasında iddianamenin yazılmasını talep etmiş ve canlı yargılamaya destek verdiğini açıklamıştı.

"MASUMİYET KARİNESİNE SAYGI GÖSTERİLMELİ"
MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, iddianamesiz suçlamalarla ilgili olarak sert bir açıklama yaptı. Yıldız, masumiyet karinesine ve adil yargılama ilkesine vurgu yaparak, "İddianame yazılmadan insanları suçlu göstermek, masumiyet karinesinin ihlalidir ve kabul edilemez" dedi. Bu tür uygulamaların hukuk sistemine zarar vereceğini belirten Yıldız, suçluluğun ancak mahkeme kararlarıyla tespit edilebileceğini ifade etti.

TUTUKLAMALARIN İSTİSNA OLMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ
Feti Yıldız, ayrıca tutuklamaların istisna olması gerektiğinin altını çizdi. Yıldız, "Hukukun en temel ilkelerinden biri, tutuklamanın sadece istisnai bir durum olarak uygulanmasıdır. Her olayda tutuklama kararı vermek, demokrasinin ve hukuk devletinin temellerine zarar verir" ifadelerini kullandı.
Feti Yıldız X hesabından şu ifadeleri kullandı:

"Ceza yargılamasında “itham sistemi” kabul edilmiştir.
Sanık yada sanıklara isnat edilen fiillerin,yerini,zamanını,delillerini ve hukuki nitelendirilmesini,sevk maddelerini ve uygulanan tedbirleri iddianameyle öğreniyoruz.
Ceza muhakemesinde devletin cezalandırma hakkı ile şüpheli/sanığın temel hak ve özgürlükleri çatışma halindedir muhakemeye şekil veren bu çatışmadır.

Bu çerçevede zaman içinde bazı temel muhakeme ilkeleri kabul edilmiştir.
Söz konusu ilkeler yüzlerce yıllık bir geleneğin sonucu olarak oluşmuştur.

Bu ilkelerin kaynağı sadece anayasa değil, CMK ve AİHS da oluşturmaktadır.
Henüz iddianamesi dahi yazılmamış olaylarla ilgili değerlendirmeler yapılırken ekranlarda peş peşe hüküm cümlelerinin kurulduğunu görüyoruz.
Anayamızda yazılı olan,
“suçlulugu hükmen sabit oluncaya kadar, kimsenin suçlu sayılamayacağı”
hükmünü maalesef hukukçu arkadaşlar bile umursamıyor.

Bir kez daha hatırlatmak istiyorum;
Bütün yargılama önlemleri gibi, tutuklama da geçici niteliktedir.
Maalesef bizde peşin ceza gibi uygulanıyor.
Hiçbir ahlaki disipline bağlı olmayan Sosyal Medya Mahkemeleri hukuka-adalete zarar veriyor."