İktidarın masasına gelen anketi açıkladılar: AKP'nin seçmenleri bile inanmadı
AKP’nin nisan ayı kamuoyu araştırmasında Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen yargı süreci, CHP'nin boykot çağrıları ve ekonomi yönetimine duyulan güvenle ilgili çarpıcı sonuçlar elde edildi. Araştırma, seçmen eğilimlerindeki kırılmaları ve bir kez daha ortaya koydu. İşte anket sonuçlarından çıkan detaylar...
12punto

AKP tarafından hazırlatılan ve nisan ayında parti kurmaylarının gündemine giren kamuoyu araştırması dikkat çeken sonuçları ortaya çıkardı.

Ekonomim'den Besti Karalar'ın haberine göre yapılan kamuoyu araştırmasında İBB Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'na yönelik yargı süreci, CHP'nin boykot çağrılarının etkisi ve ekonomi yönetimine olan güven gibi pek çok başlık yer aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında başlatılan soruşturmayla ilgili katılımcıların görüşleri farklılaştı.
“Yolsuzluk yapıldığını düşünmüyorum” diyenlerin oranı %36,7 olurken, “yolsuzluk yapılmıştır” diyenlerin oranı %28,5 olarak kayda geçti.
“Dava sonucunu görmek gerekir” diyenler %25,6, bu konuda görüş belirtmeyenler ise %9,2 düzeyinde kaldı.

Parti bazında ise tablo şöyle şekillendi:
AKP seçmeni: %60,1 “yolsuzluk var”, %9,7 “yok”
CHP seçmeni: %78,3 “yok”, %6,2 “var”

MHP seçmeni: %62,2 “var”, en yüksek oran
İYİ Parti seçmeni: %36,8 “yok”
DEM Parti seçmeni: %49,1 “yok”

BOYKOT ÇAĞRILARI NASIL KARŞILANDI?
CHP’nin son dönemde yaptığı boykot çağrıları da ankette seçmenlere soruldu. Katılımcıların %62,2’si boykotu desteklediğini, %37,8’i ise karşı olduğunu belirtti. Bu sonuç, muhalefet partilerinin çağrılarının belirli bir tabanda karşılık bulduğunu gösterdi.

Ankette ekonomi yönetimine duyulan güven de ölçüldü. Katılımcıların yalnızca %3’ü “çok güveniyorum”, %22’si “güveniyorum” dedi.
Buna karşın %36 “güvenmiyorum”, %26,1 “hiç güvenmiyorum”, %12,9 ise kararsız olduğunu ifade etti.
Mart ayı verilerine kıyasla nisanda ekonomi yönetimine duyulan güvenin sınırlı da olsa arttığı tespit edildi.

Ankette, ABD’nin Türkiye’ye uygulayacağı %10’luk ek ithalat vergisinin Türkiye ekonomisine olası etkisi de katılımcılara soruldu.
Sonuçlar şöyle oldu:
%33,6: “Enflasyona etkisi olmaz”
%29,9: “Enflasyonu bir miktar artırır”
%19,7: “Enflasyonda ciddi artış olur”
%12,5: “Enflasyonu düşürür”
%4,3: “Çok düşürür”

Katılımcıların büyük bölümü yeni verginin ya sınırlı ya da ciddi enflasyon etkisi yaratacağı görüşünde birleşti.