İmamoğlu'ndan 'ahmak davası' sorusuna 'sefillik' yanıtı: Cumhurbaşkanı adayı olacak mı?

İmamoğlu, Sancaktepe Kent Lokantası'nın açılışında açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin soruları üzerine hakkında siyasi yasak istemiyle açılan 'ahmak' davasına değinen İmamoğlu, davayla ilgili eleştirilerde bulundu.

12punto

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün Sancaktepe'de yeni bir kent lokantasının açılışını yaptı. Gazeteci ve davetlilere yemek servisi yapan İmamoğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

15. kent lokantasını açtıklarını dile getiren İmamoğlu, gelecekte her ilçede bir kent lokantası açmayı hedeflediklerini belirtti. Açılışın ardından İmamoğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kamuoyunda 'ahmak' davası olarak bilinen davayla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, İmamoğlu şunları kaydetti:

'Son günlerde gelişen ve tartışılan ne yazık ki olmaması gereken bir davanın, hem siyasi yasak hem de 2 yıl 7 ay ceza davasına dönüşen haliyle tam bir sefillik, bunu konuşmak bile insanı kötü hissettiriyor.'

Öte yandan İBB Başkanı, gazetecilerin cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili sorusunu yanıtsız bıraktı.

CHP HUKUKÇULARI DAVAYLA İLGİLİ TOPLANDI

CHP'nin önde gelen hukukçuları ise istinafa giden davayla ilgili toplandı. CHP'li hukukçular, toplantıda İmamoğlu'na siyasi yasak anlamına gelecek bir kararın çıkması halinde izlenecek yol haritasını tartışacaklar.

Partinin davayla ilgili yürüttüğü sürece dair bilgi veren İmamoğlu, şu sözleri söyledi:

'Böyle bir ortamdayız. Elbette bu siyasi bir konu, dolayısıyla partimizi ilgilendiren bir konu, Genel Başkanımız ve merkez yönetimi meselenin İstanbul'da bizim hukukçularımızla tartışılmasını, konuşulmasını uygun gördü. Şu anda bu yönde arkadaşlarımız bir görüşme halindeler. Benim Emirgan'daki ofiste başka görüşmelerim vardı, çıkarken de onları selamladım. Benim bildiğim bu kadar.'

'Sürecin hukuki tahlilini ve analizini yapacaklar' ifadesini kullanan İmamoğlu, 'Bu konunun sonrasında partimizin oluşacak ya da ortaya koyacakları düşünceyi ama partimizin yetkilileri ama Genel Başkanımız paylaşacaktır. Genel Başkanımız Sosyalist Enternasyonel toplantısına gitmek için ABD'ye hareket etti. Sizleri bilgilendireceklerdir' diye konuştu.

ÖZEL ABD'YE GİTMEDEN ÖNCE DAVA SÜRECİNE TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'de ABD'ye hareket etmeden önce gazetecilere açıklamalar yapmıştı.

Özel açıklamasında şunları dile getirmişti:

'Ekrem İmamoğlu'nun olası bir cumhurbaşkanı adaylığı ya da Ekrem İmamoğlu'nu bir kısıt getirmek için kumpas kurmuşlar, kumpasın piyonu Süleyman Soylu...Buradan bir cezanın olabilirliğini kimse normalleştirmeye çalışmasın. Bunu biz kabul etmiyoruz. Böyle bir saçmalık, böyle bir şuursuzluk yok.'

'AHMAK DAVASI' NEDİR?

'Ahmak davası' ifadesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı bir davayla bağlantılı olarak gündeme gedi. Dava, 31 Mart 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmesi sonrasında yaşanan gelişmelere dayanıyor.

Ekrem İmamoğlu, seçimlerin iptali sonrası yaptığı bir konuşmada kullandığı 'ahmak' ifadesi nedeniyle yargılanıyor. 

İBB Başkanı, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılabilir. Ayrıca, bu ceza İmamoğlu'nun siyasi yasak cezası alması ihtimalini de doğurabilir. 

Ancak İmamoğlu, konuşmasında YSK üyelerine hakaret kastı olmadığını, sözlerinin dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik olduğunu savunuyor.