İsmail Haniye'nin suikastında yeni detay: Dron mu bomba mı?

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da uğradığı suikastın önceden misafirhaneye yerleştirilmiş bir bomba ile gerçekleştirildiği öne sürüldü.

12punto

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz’da İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikastla ilgili yeni bir iddia ortaya çıktı. 

ABD'nin The New York Times gazetesi, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından idare edilen bir misafirhaneye suikasttan aylar önce gizlice bir bomba sokulduğunu ileri sürdü.

Gazetenin haberine göre, Haniye'nin kaldığı misafirhaneye, olaydan yaklaşık iki ay önce gizlice sokulmuş bir patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu öldüğü iddia ediliyor. Misafirhane, İran'ın kuzeyindeki daha büyük bir kompleksin parçası olarak biliniyor.

Beş Orta Doğulu kaynağın verdiği bilgiye göre, bomba misafirhaneye yerleştirildikten sonra odanın içinde olduğu teyit edilip uzaktan infilak ettirildi. Patlama, binayı sarstı ve bazı duvarların yıkılmasına neden oldu. Bu hasar, daha önce yayımlanan fotoğraflarla da uyumlu.

Haniye, 30 Temmuz’da İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere Tahran'daydı ve suikasttan bir gün önce İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüşmüştü. İran ve Hamas, Haniye'nin öldürülmesinden İsrail'i sorumlu tutsa da İsrail henüz saldırıyı üstlenmiş değil.

Haniye'nin ölüm haberi yayımlandığında, İsrail'in bir insansız hava aracı veya uçaktan ateşlenen füze ile saldırı düzenlemiş olabileceği düşünülmüştü. Ancak bu teori, İsrail'in İran hava sahasına bu kadar derinlemesine girebilme ihtimaliyle ilgili soruları beraberinde getirdi. The New York Times'ın incelemesi, saldırının havadan değil, önceden misafirhaneye yerleştirilmiş bir patlayıcı ile gerçekleştirilmiş olabileceğini öne sürdü.

Üç İranlı yetkili, bu olayın İran açısından büyük bir istihbarat ve güvenlik zaafiyeti olduğunu belirterek, Devrim Muhafızları Ordusu için büyük bir utanç teşkil ettiğini ifade etti. Misafirhane, gizli toplantıların yapıldığı ve üst düzey isimlerin ağırlandığı bir mekan olarak biliniyor.

BİR DİĞER İDDİA: DRON SALDIRISI 

İsmail Haniye'nin suikastine yönelik bir diğer iddia da Lübnanlı gazeteci Elia Manir'den geldi. Manir Hamas lideri İsmail Heniyye'ye yönelik suikastin detayları hakkında önemli bilgiler paylaştı. 

Manir, saldırının 31 Temmuz'da Tahran'da gerçekleştirildiğini belirtti. Suikastın, gece saat 01:45'te küçük bir drone tarafından Heniyye'nin odasına yapılan tam isabetli bir atış sonucu gerçekleştiğini ve bu saldırıda Heniyye ile korumasının hayatını kaybettiğini açıkladı.

İran güvenlik merkezlerinin, Heniyye'nin İsrail tarafından takip edildiği ve tehdit altında olduğu yönünde uyarılarda bulunmasının ardından, Hamas lideri Tahran'a varır varmaz en sıkı koruma altına alındı. Heniyye, özel polis koruma birimleri, Anasr-ül Mehdi Koruma Gücü ve Devrim Muhafızları istihbarat birimleri tarafından korundu.

Haniye'nin konakladığı yer, Zafaraniyeh, Niyaz Zadeh Caddesi, Tanabandeh Sokağı'nda, Saadabad Sarayı yakınında bulunan ve Devrim Muhafızlarına ait bir kompleks olan "İsar Konuk Evi"ydi. Bu konuk evi yoğun güvenlik önlemleri altında korunuyordu.

Suikastın, Heniyye'nin Katarlı hattındaki WhatsApp uygulaması üzerinden konumunun belirlenmesi yoluyla gerçekleştirildiği öne sürüldü. Manir'in aktardığına göre, İsrail, Heniyye'nin telefonuna casus yazılımlar yükleyerek Hamas liderinin bulunduğu evin tam konumunu tespit etti ve drone ile füze saldırısı gerçekleştirdi.