İYİ Parti GİK Üyesi Ahmet Zeki Üçok, İYİ Parti'nin yerel seçimlerde aldığı sonucu ve kurultay sürecini 12punto'ya değerlendirdi: 'İYİ Parti'de yenilenme olmalı'

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Ahmet Zeki Üçok, GİK toplantılarında ''seçimlere ittifaksız girmeyelim'' diyen isimler arasında bulunuyordu. Üçok, seçimlerin ardından 12punto.com.tr'nin sorularını yanıtladı.

Ayhan Taşpınarlıoğlu

Ayhan TAŞPINARLIOĞLU - 12punto.com.tr

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yerel seçim sonrası İYİ Parti'nin oylarının %3'e düşmesi ve beklenilen illerin alınamaması sebebiyle olağanüstü seçimli kurultay kararını aldı. Kararın ardından İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın'a ''aday mısınız'' sorusu yöneltildi. Akalın, ''evet, sürecin içerisindeyiz'' cevabını vererek genel başkanlık adaylığına yeşil ışık yaktı. 

İYİ Parti GİK Üyesi Ahmet Zeki Üçok, partide yaşananlara yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

''TEK BAŞINA SEÇİME GİRME KARARINI SEÇMENLER UYGUN GÖRMEDİ''

İYİ Parti'nin aldığı bu sonuç neden yaşandı?

''Seçimlerden önce her parti bir strateji uygular. İYİ Parti tek başına seçimlere girme stratejisini benimsemişti. Tek başına seçime girme kararı, teşkilatlar ve seçmenler tarafından uygun görülmedi. Seçim sürecinde kullandığımız dil seçmenlerimizi rahatsız etti. Bu sebeplerden ötürü kötü bir sonuç aldık.

''AKŞENER YILLARIN POLİTİKACISI BİZİM ONA...''

Genel Başkanınız Meral Akşener'in genel başkanlık görevini bırakması gerektiğini düşünüyor musunuz?

Benim düşünüp düşünmememden ziyade Sayın Akşener'in seçimde başarısız olursak, evine döneceğine dair hem Genel İdare Kurulu (GİK)'nda hem de basında söylemi vardı. Sayın Akşener yılların politikacısı. Bizim ona ''evine dön, evine dönme'' demek gibi bir yetkimiz yok. Kendisi nasıl takdir ederse. Sayın Akşener'in bileceği bir durum.  O yüzden ben bu konuda böyle bir şey söylemiyorum.

''BENİ GÖREVDEN ALDI''

Akşener'in tekrar aday olma gibi bir isteği var mı?

Bilmiyorum. Ben artık başkanlık divanında değilim. Beni başkanlık divanında görevden aldı. Son dönemde kendisiyle yüzyüze karşılaşmadım. Bu konuyla ilgili fikrini bilmiyorum.

''ADAY OLMASI GAYET DOĞAL''

Mehmet Tolga Akalın adaylık sorusuna, ''evet, sürecin içindeyim'' dedi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Tolga bey partimizin değerli bir temsilcisi. Aday olması gayet doğal, başarılar dilerim.

''UMARIM GENEL BAŞKAN DA BİZİM GİBİ DÜŞÜNÜYORDUR''

Kongre takviminin kısa olması hakkında ne düşünüyorsunuz? Partide ''Adaylar kendini delegelere nasıl anlatacak'' gibi eleştirilere neden oldu.

Ben de benzer şekilde düşünüyorum. Çünkü arada 10 günlük bayram tatili var. Bu 10 gün içerisinde herkes farklı yerlerde  olacak. Bence aday olacak arkadaşlarımızın niçin aday olduğunu, neler yapmak istediğini partimize anlatması gereken süreçe sahip olması gerekir. Bunlar anlatılacak, ikna edilenler oy verecek ikna olmayanlar da oy vermeyecek.''Neden partimizde başarısızlık meydana geldi'' sorusunu kendi içimİzde de tartıştıktan sonra böyle bir sürecin başlamasının daha uygun olabileceğini düşünüyorum. 27 Nisan bence genel başkanımız tarafından değerlendirilir. En azından mayısın ortalarına ya da sonlarına doğru alınmasının çok daha doğru olacağını düşünüyorum. Umarım genel başkan da bizim gibi düşünüyordur.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

''YANLIŞ STRATEJİ UYGULAYAN KİŞİLERLE DEVAM EDİLMEMELİ''

Seçimlerde her partide başarılı, başarısız süreçler yaşanabilir. Önemli olan buradan ders çıkarıp, yanlış stratejiler uygulanmamalı. Yanlış stratejileri uygulayan kişilerle devam edilmemeli. İYİ Parti'de bir yenilenme olmalı. Tek başına seçime girme kararını Genel İdare Kurulu (GİK) aldı. Alınan bu karar bir çok partimizin yönetim kadrosunda olan kişiler tarafından da desteklendi. Tek başımıza girmeyelim, iş birliği ile girelim diyen bir çok il ilçe teşkilatımızın yöneticileri görevlerinden alındı. Sonuçta ne oldu? Bu stratejinin yanlış olduğu acı bir şekilde ortay çıktı. O zaman bu stratejide bu kadar ısrar eden kişilerin  yeni yönetimde görevde yer almaması gerekir. İYİ Parti bir yenilenme sürecine girmeli ve yeni bir yapıyla devam etmesi lazım. Yoksa daha önceki başarısız stratejilere ısrar etmiş kişilerin gelip yeni bir şey söylemesi mümkün değil.''