İYİ Partili Buğra Kavuncu'dan Bahçeli'nin Öcalan'a yaptığı çağrıya tepki: 'İllegal bir örgüte...'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’a yönelik yaptığı “Örgütünün tek taraflı tasfiye edileceğini ilan etsin” çağrısına tepki gösterdi.

AA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Partili vekillerle tokalaşması ve terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'a “Örgütünün tek taraflı tasfiye edileceğini ilan etsin” çağrısı gündemdeki yerini koruyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Bahçeli’nin DEM Parti Eş Başkanları ile tokalaşması önemli bir adım” açıklaması ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in Erdoğan ve Bahçeli'ye teşekkür etmesi 'yeni çözüm süreci' iddialarını yeniden gündeme getirdi. 

"BİR BAŞKA AÇILIM SÜRECİNİN ARİFESİNDEYİZ"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, TBMM'de düzenlediği toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gündemdeki çözüm süreci iddialarına ilişkin konuşan Kavuncu, "Belli ki geçmiş dönemde teşebbüs edilen, bizim o zaman da çok eleştirdiğimiz bir başka açılım sürecinin arifesindeyiz. Bunun hazırlığı var." dedi.

BAHÇELİ'NİN ÖCALAN'A YAPTIĞI ÇAĞRIYA TEPKİ

Geçmişteki hatalardan ders alınmadığını vurgulayan Kavuncu, MHP lideri Bahçeli'nin teröristbaşı Öcalan'a yaptığı çağrıya da tepki gösterdi.

"Bırakın ders alınmayı çok daha şuursuzca, çok daha riskli adımlar atılıyor. Farkı da var o günle bugünün" diyen Kavuncu, şöyle devam etti:

"Ülkemizde kaçak göçmenler var. Suriyeli geçici koruma kapsamında bulunan mülteciler var. Bununla beraber yüz binleri aşan sayıda, 'mültecilerin adresini bilmiyorum' diyen bir İçişleri Bakanı var. Böyle bir ortamda illegal bir örgüte yönelik çağrılar yapılıyor ve bir açılım sürecinden bahsediliyor."

Anayasa tartışmalarına değinen Kavuncu, şöyle konuştu:

"Anayasanın ilk 4 maddesiyle uğraşmak yerine, anayasanın 3. maddesi üzerine yorum yapmak yerine, Türkiye'nin temel yapısını koruyan bu maddelerle uğraşmak yerine siz asıl Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle uğraşın."

Buğra Kavuncu, mafya ve çeteleşmenin arttığını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Gazetelerde, Türkiye'nin dört bir yanında çeteleşme faaliyetleriyle ilgili bir haber okuyorsunuz. Savcıları tehdit etmeye başladılar. Bırakın tehdit etmeyi savcının bütün kişisel bilgileri mafyanın eline geçiyor. Böyle bir süreçte biz geçmişte yapılan hataların tekrarlandığını ve çok daha vahim yerlere varacak sonuçların ortaya çıkma ihtimalini görüyoruz. Terörü devlet bitirir. Terörü bitirmesi için herhangi bir kişiye, hele de bir terörist başına çağrı yapılmaz. 'Barış' elbette, 'terör bitsin' elbette bununla ilgili partimizin hiçbir tereddüttü yoktur. Fakat bu işlerin bizim açımızdan çözümü ve yolu tektir. Ebediyen silah bırakılacak. Sivilimize, askerimize, polise dönmüş o namlular gömülecek -bir daha çıkmamak üzere- ve Türk adaletine teslim olacaktır. Ondan sonra bir şey konuşulacaksa konuşulur. Fakat o silahlar ellerde tutulurken yapılacak her türlü arayış, geçmişte yaşadığımız o süreçlerin çok daha vahimini ortaya çıkaracaktır."

"DEPREMİN VEBALİNİ BUGÜNKÜ YETKİLİLER TAŞIYACAK"

Kavuncu, Malatya'da dün yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından depremin tekrar gündemlerine girdiğini vurgulayarak, "Maalesef hiçbir şey yapılmıyor. Kentsel dönüşüm yavaş ilerliyor. Yarın olacak bir depremin vebalini bugünkü yetkililer taşıyacak." değerlendirmesinde bulundu.

2024 Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen ekonomist Daron Acemoğlu'nu tebrik eden Kavuncu, "Türkiye olarak hepimiz gurur duyduk. Kurumların gücüne, istikrarına, verimliliğine, kapsayıcılığına atıfta bulunduğu ve ülkelerin gelişmişlik düzeyinin, mutluluğunun ve refahının bu kurumların istikrarıyla birebir orantılı olduğuna dair tespitler ve çalışmalardan dolayı bir Nobel Ödülü aldı." sözlerini sarf etti.

2023 yılı Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Raporu'nun Meclis'te görüşüleceğini anımsatan Kavuncu, KDK'ye en çok başvurunun kamu personel rejimiyle ilgili olduğuna dikkati çekti.

İYİ Partili Kavuncu, Acemoğlu'nun, kurumların kapsayıcılığıyla ilgili yaptığı tespitin tam tersi bir durumun KDK raporuna yansıdığını anlattı.

AKP'YE HAYVAN KATLİAMI TEPKİSİ

Gebze ve Ümraniye'deki hayvan katlimanı da tepki gösteren Kavuncu, "Utanacağınız bir kanunu niye çıkarttınız? Günlerce, gecelerce tartıştık burada. Tek bir kelime duymadık AK Parti'lilerden." diye konuştu.

Yurttaşların sabah karanlıkta kalktığına işaret eden Kavuncu, kalıcı yaz saati uygulamasının kaldırılmasını istedi.