Müsavat Dervişoğlu'ndan 'Erdoğan-Özel' görüşmesine çarpıcı yorum! 'Şimdi yumuşatmaya çalışıyorlarsa...'

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel'in gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. "Ben liderlerin Cumhurbaşkanı tarafından davet edilerek durum değerlendirmesi yapmalarına karşı değilim" diyen Dervişoğlu, "Ama bu zamana kadar gere gere getirdikleri şeyi şimdi yumuşatmaya çalışıyorlarsa arkasında gizli ajanda olması lazım" ifadelerini kullandı.

12punto

Yerel seçimlerden sonra İYİ Parti'nin olağanüstü kurultayında genel başkanlık seçimini kazanan Müsavat Dervişoğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sözcü'den İsmail Saymaz'a konuşan Dervişoğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri, gündemdeki yeni anayasa tartışmaları ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesine değindi.

31 MART’TAKİ SONUCU ÖNGÖREMEDİK

Yerel seçimlere 'hür ve müstakil' girme kararı alan İYİ Parti, ciddi bir oy kaybı yaşayarak Türkiye genelinde altıncı parti konumuna geriledi. Dervişoğlu, 31 Mart'taki sonucu öngöremediklerini belirterek şunları söyledi;

"Seçmen almış olduğumuz siyasi kararları bir kere daha gözden geçirmemiz ve öz eleştiri yapmamız gerektiğini işaret etti.Büyükşehirlerde kaybettiğimiz oyu Anadolu’da tolere edemedik. Bu bir gerçek. Büyükşehirlerde neden oy kaybettiğimizi araştıracağız. 

İktidar baskın bir kampanya yönetti. Vatandaş “Ya kazanırsa” endişesine binaen konsolide olarak, AK Parti karşısında en güçlü partiye oy verdi. Bu kadarını öngörmedik. Birtakım kaymalar olacağını söyledik. Ama bu denli bir oy kaybı yaşayacağımızı öngöremedik."

Dervişoğlu, Saymaz'ın "Seçime ayrı girmek hata mıydı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi;

"Bizim için belediye başkanlıklarını kazanmak kadar, 2028’le alakalı yol haritası tanzim etmek de vardı. Biz 2019 yerel seçimine CHP ile birlikte girdik. O zaman 2023 hedefimiz vardı. 2019’dan başarıyla çıktık ama 2023’ü kazanamadık. Şimdi aynı stratejiyle girseydik 2028’i kazanamayacaktık. Dört yıllık bir zaman var. Kayıplarımızı telafi eder ve partimizi özgün kimliğiyle seçime hazırlarız. Kararı birlikte aldık. Birlikte uygulamamız gerekiyordu. Bundan hiç kimse elini yıkayarak çıkıp kurtulamaz." 

Dervişoğlu, gündemdeki yeni anayasa tartışmalarının yanı sıra, Erdoğan-Özel arasındaki görüşmeye ilişkin de dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomik krize dikkat çeken Dervişoğlu şöyle konuştu;

"Anayasa değişikliğinden murat nedir? Türkiye’de problemlerin üzerini örtmek için anayasa tartışması açmak istiyorlarsa ve “Ekmek bulamadıysanız anayasayı yiyin” diyorlarsa bu oyuna gelmeyeceğiz. 

Anayasada askeri vesayetin izleri silinmiştir. Anayasaya kefil olanların rütbeleri sökülmüştür. Değişmemiş 58 maddesi vardır. Ama vesayet gölgesinden bir türlü kurtulmamıştır. Bir dönem askeri vesayet altında olmuş. Bir dönem FETÖ vesayeti nüfuz etmiş. Sonra Erdoğan vesayeti kendisini göstermiş. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında tek adamlığa evrilmiş.

Bugün anayasa yüzünden dolar 3 liradan 34 liraya çıkmamıştır. Emekli tenceresini kaynatamıyorsa sorumlusu anayasa değildir. 

Anayasa değişikliği bu düzenin değiştirilmesine ve parlamenter demokratik sisteme geçişe dayanak teşkil edecekse onu tartışalım. Bunu görüşebiliriz ama tek adam rejimini tahkim edecek revizyonlara kapı açacaksa konuşmaya değer dahi bulmuyoruz.

Ortada bir teklif yok. AK Parti’nin elinde ne olduğunu bilmiyoruz.

"Siyasette bahar havası” deniyor. Millet dört mevsim kara kışı yaşarken kimseye baharı yaşatmayız. Önce kara kış kaldırılacak. Tencere kaynayacak. Gençler istikballerini vize kuyruklarında aramaktan vazgeçecek. Emekli, dul, yetim insanca yaşama koşullarına ulaşacak. Hastane kapılarında randevu sırası beklerken insanlar ölmeyecek.

Türkiye’de ne düzeldi? Emeklinin tenceresi kaynamıyorsa ben siyasetçi olarak bahar vaat ederek ne yapabilirim?"

ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİNE ÇARPICI YORUM

Dervişoğlu, Saymaz'ın “Özür Özel’in yerinde olsam görüşmezdim” gibi bir sonuç çıkıyor sözlerinizden" demesi üzerine şöyle devam etti;

"Ben olsaydım bu konuları görüşmezdim şimdiden. Kara kışa sebep olanlar bir kahramanlık devşirmemeli ve buna partiler izin vermemeli. Görüşsünler, bir mani yok. Ben liderlerin Cumhurbaşkanı tarafından davet edilerek durum değerlendirmesi yapmalarına karşı değilim. Ama bu zamana kadar gere gere getirdikleri şeyi şimdi yumuşatmaya çalışıyorlarsa arkasında gizli ajanda olması lazım."

ERDOĞAN’IN ADAYLIĞINI MÜMKÜN KILACAK DEĞİŞİKLİĞE EVET DEMEYİZ

Dervişoğlu, Saymaz'ın "Erdoğan’ın tekrar aday olmasını sağlayacak erken seçime evet der misiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi;

"Erdoğan’ın aday olmasını mümkün kılabilecek anayasa değişikliğine evet demeyiz. Bir kere daha önünü açmak niyeti taşınıyorsa karşı çıkarız. 

Bu tartışma Cumhurbaşkanlığı tartışmasından kaynaklanıyorsa ve dayanak noktası Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ise ülkeyi yönetenler yönetme iddiasından vazgeçmiyorsa o zaman anayasayı parlamenter demokratik sisteme uygun hale getirmeleri mümkün. Türkiye’yi niye tıkıyorlar?"

İYİ Parti'de genel başkanlığa seçilmesinin ardından Özgür Özel'le görüşüp görüşmeyeceği merak edilen Dervişoğlu, "Özel, ne zaman sizi ziyarete gelecek?" sorusuna şu sözlerle yanıtladı;

"Benden randevu almadı. Cumhurbaşkanı ile olan temasları ne zaman biter, bilmiyorum. (Gülüyor) Ben yeni başkanım, ziyaret edilmeyi beklerim.

Cumhurbaşkanından tebrik telefonu geldi. Sıcak bir görüşme oldu. Özgür Bey’le üst üste aradılar. 

Arayan, aramayan herkese teşekkür ediyorum. Aramayanlar da dahil olmak üzere."

DEVLET BAHÇELİ'YE YANIT

Dervişoğlu, kendisini tebrik etmeyen ve İYİ Parti'yi ihanetle suçlayan MHP lideri Bahçeli'yle ilgili şöyle konuştu;

"Ben o kadar ağır konuşamıyorum. Birine karşı ağır konuşursam, ertesi gün yumuşak konuşmayı beceremem. Ama bazı siyasiler var ki, yan yana geldikleriyle dün konuştukları lafları sindirebiliyor. Ben ne o ağırlıkta konuşurum, ne de öyle bir ağırlıkla konuşursam, kolay sindirebilirim. Onun için dilime dikkat ederim. Saygısızlık etmem. Kimseye hakaretamiz beyanda bulunmam. Benim kullandığım dilde hakaret, hamaset ve husumet olmaz. 

Beni ihanetle itham etmek birinin haddi değildir. Hain, gafil... Bu sözlere Türkiye’nin meydanları çok şahitlik etti. Ama o ifadelere rağmen bugün yan yana bulunuluyor ise kişinin kendini gözden geçirmesi lazım. Bunları karşılıklı yaşayanlar düşünsün. Ben böyle bir şeye düşmem ve rıza göstermem."

Dervişoğlu, "İyi Parti’nin adayı, cumhurbaşkanı adayı mıdır?" şu yanıtı verdi;

"Bana “Cumhurbaşkanı adayı mısın?” diye soruyorsunuz. Daha çok var seçime.

Ben Türkiye’yi yönetmeye talibim. Hangi sıfatla yapacağımı anayasal şartlar ortaya koyacak. Türkiye’ye hizmet etme yolunda çıkmış olduğum yolculuğun en yüksek makamla taçlanması yolunda temennim vardır."

"2028’de sistem değişmezse İyi Parti’nin adayı siz misiniz?"

"Başkaları gibi vadeye çek kesmem."