Sezgin Tanrıkulu'ndan Selahattin Demirtaş'a ziyaret

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı’yı ziyaret etti. Görüşmede silahsızlanma süreci, toplumsal barış ve Meclis’e düşen sorumluluklar ele alındı.

12punto

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Selçuk Mızraklı’yı ziyaret etti. Tanrıkulu, görüşmenin ardından cezaevi önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Demirtaş ve Mızraklı’nın moral durumlarının iyi olduğunu aktaran Tanrıkulu, görüşmenin ana gündeminin "barış ve silahların kalıcı biçimde susturulması" olduğunu söyledi. Tanrıkulu, "Her iki dostumuz da silahın, şiddetin kalıcı bir şekilde ortadan kalkması için üzerlerine düşen ne görev varsa yerine getirme niyetinde. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, muhalefet partilerinin ve toplumun bu sürece güçlü destek vermesi gerektiğini özellikle vurguladılar" ifadelerini kullandı.

''ÖRGÜTÜN KONGRE KARARI ÖNEMLİ''

Tanrıkulu, örgütün bir an önce kongresini toplayarak nihai bir karar vermesinin de beklentiler arasında olduğunu aktardı. "Bunu arzuluyorlar ve gerekli koşulların sağlanmasını bekliyorlar" diyen Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Silahsızlanma süreci Türkiye’nin demokratikleşmesinin, toplumsal barışının önünü açacak önemli bir adım olabilir. Ancak bu süreç yavaş ilerlerse geçmişte yaşadığımız gibi suistimallere, provokasyonlara açık hale gelebilir. Bu nedenle herkesin iyi niyetle ve hızla adım atması gerektiğini ifade ettiler."

''TOPLUMSAL UZLAŞIYLA ADIM ATILMALI''

Demirtaş ve Mızraklı’nın yalnızca silahların susmasını değil, cezaevlerindeki haksız tutuklamalara da dikkat çektiğini dile getiren Tanrıkulu, şöyle konuştu:

"Benim kişisel kanaatim de aynı yönde. Türkiye’de adil olmayan yargılamalar sonucu cezaevlerinde tutulan birçok insan var. Bu konuda bir düzenleme yapılması, toplumsal barış ve demokrasi açısından önemli. Meclis’in, hükümetin, muhalefet partilerinin ve Cumhurbaşkanının örgütün silah bırakması, demokratik adımların hızla atılması noktasında üzerine düşeni yapması gerektiğini düşünüyoruz."