TİM Başkanı'ndan iktidara 'İsrail' çağrısı

Ticaret Bakanlığı'nın İsrail ile ticaretin tamamen kesildiğini duyurmasının ardından TİM Başkanı Gültepe, devlet kayıpları karşılaması gerektiğini ifade etti.

12punto

Ticaret Bakanlığı, İsrail ile hem ihracat hem de ithalatın tamamen durdurulduğunu açıkladı. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, "İhracatının yüzde 70-80'ini İsrail'e yapan firmalar var; ihracat yasağı uzun sürerse bunlar büyük sıkıntıya girer; devletin onlara sahip çıkması, kayıplarını karşılaması lazım" dedi.

Gültepe, Türkiye'nin İsrail ile ithalat ve ihracatını kesme kararının ardından nisan ayı dış ticaret rakamlarının açıklandığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gültepe, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

İsrail’e ihracatın durdurulması nedeniyle oluşabilecek 5-6 milyar dolarlık kaybı bir anda başka pazarlarla kapatmak kolay değil

İsrail ile ticaret sorunu 1-2 ay içinde çözülmezse 267 milyar dolar olan yılsonu ihracat hedefini 260 milyar dolara doğru çekmek zorunda kalacağız.

'TİCARET BAKANI İLE KONUŞTUK'

Ticaret Bakanı ile (İsrail’e ihracatta) halihazırda ödemesi alınan ve gümrükte takılan mallar sorununu konuştuk, ödemesi alınan mallarla ilgili sorunun 1-2 gün içinde çözülmesini bekliyoruz.

İhracatının yüzde 70-80'ini İsrail'e yapan firmalar var; ihracat yasağı uzun sürerse bunlar büyük sıkıntıya girer; devletin onlara sahip çıkması, kayıplarını karşılaması lazım.