TKH'den ihraç edilen grup basın açıklaması yaptı

TKP’den ayrılanlar tarafından kurulan Türkiye Komünist Hareketi (TKH)’nde bölünme yaşandı. Kendilerine "TKH-Atılım" adı veren bir grup “4. Kongre İradesini Tanıyoruz” diyerek Parti Merkezinden ayrıştı. Dün iki grup 1’er saat arayla Kadıköy Süreyya Operası önünde iki ayrı basın açıklaması yaptı. Yaşanan bu bölünme ise ilk değil...

12punto

2014 yılında Türkiye Komünist Partisi (TKP) içerisinde yaşanan tartışmalar sonucunda Erkan Baş’ın liderliğini yaptığı bir grup ayrılarak HTKP (Halkın Türkiye Komünist Partisi)’yi kurmuştu. Bir süre sonra HTKP de kendi arasında ikiye bölünerek ayrılanlar tarafından Aysel Tekerek liderliğinde TKH (Türkiye Komünist Hareketi Partisi) kurulmuştu.

Son olarak 2023 genel seçimleri ve 31 Mart 2024 yerel seçimlerine katılan partide ayrışma yaşandı. Bakırköy İlçe Binasına Parti Genel Başkanı ve bir grup partilinin giderek materyalleri teslim almak istemesi sırasında yaşananlara ilişkin bir video sosyal medyada paylaşıldı. Süreç bu videoyla birlikte kamuoyuna yansıdı. Her iki taraf da karşılıklı açıklamalarda bulundu.

TKH Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada; “Türkiye Komünist Hareketi’ne zarar vermeyi ve güçsüzleştirmeyi hedefleyen hiçbir girişim başarılı olamayacaktır” denildi. Açıklamada, partimizle kesin bir biçimde ilişiği kesilen kişiler partimizin adını bazı sosyal medya hesapları üzerinden gerçeğe aykırı, çarpıtma ve manipülasyon içeren paylaşımlar yapmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Kendilerine TKH-Atılım adını veren gruptan yapılan açıklamada ise “TKH’de yaklaşık 2 aydır süren tartışmalar sonucu MK, MYK, PM üyelerinin de aralarında yer aldığı 36 parti üyesi kendini Parti resmiyeti dışında hiçbir şeye dayandıramayan ‘Parti Merkezi’ tarafından 'Genelge' yoluyla, yüzlerce Parti üyesi ise fiili olarak tasfiye edilmiş ve TKH’de büyük bir likidasyon dalgası başlamıştır” denildi.

AYNI YER İKİ AÇIKLAMA

Dün ise hem TKH hem de TKH-Atılım Grubu üyeleri tarafından Kadıköy Süreyya Operası önünde 1’er saat arayla iki ayrı basın açıklaması yapıldı. Her iki basın açıklamasında da “Partinin gerçek iradesi şu an burada” denildi.

TKP’DEN 5 PARTİ DOĞDU

2014 yılında tartışmalar sonucunda TKP’de bölünme yaşanmış ve Erkan Baş’ın liderliğini yaptığı bir grup ayrılarak HTKP (Halkın Türkiye Komünist Partisi)’yi kurmuştu. Kemal Okuyan ve Aydemir Güler liderliğindeki grup ise Komünist Parti’yi kurmuş ve siyasal faaliyetlerine devam etmişti. Bir süre sonra HTKP de kendi arasında ikiye bölünerek ayrılanlar tarafından Aysel Tekerek liderliğinde TKH (Türkiye Komünist Hareketi Partisi) kurulmuştu. Bu zaman zarfında TKP ismi üzerindeki tartışma hiç bitmedi. Daha sonra toplanan kongre ile Güler-Okuyan grubu tarafından TKP yeniden siyasal yaşama döndürüldü.

Erkan Baş liderliğindeki HTKP adını Türkiye İşçi Partisi (TİP) olarak değiştirirken bir bölünme daha yaşandı. Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) çevresi de TİP’ten ayrılarak 'Devrim Hareketi’ adlı partiyi kurdu.

Sonuç olarak, TKP’nin bölünme sürecinden 10 yılda KP (Şu anki TKP), HTKP (Şu anki TİP), TKH, Devrim Hareketi ve son olarak TKH’nin bölünmesiyle TKH-Atılım grubu ortaya çıkmış oldu.