Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi, İstanbul ve İzmir'de temsilcilerini seçti
Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM), İstanbul ve İzmir'deki toplantıda temsilcilerini seçti. Adayların konuşmaları salonda büyük coşkuyla karşılandı.
12punto
Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi'nin (THTM), geçen hafta İstanbul Anadolu yakasında düzenlenen ilk kitlesel hazırlık toplantısının ardından Meclis temsilcilerinin seçildiği toplantılara İstanbul ve İzmir'de devam edildi.
THTM, bir grup kurucu üyeyle birlikte ülkenin dört bir yanındaki toplantılarda seçilecek temsilcilerle birlikte 7 Ocak’ta Ankara’da ilk toplantısını yaparak çalışmalarına başlayacak.
İSTANBUL AVRUPA YAKASI TEMSİLCİLERİ BELİRLENDİ
Şişli’de yapılan toplantıda özellikle temsilci adaylarının konuşmaları salonda büyük coşkuyla dinlendi. THTM, 29 temsilcisini daha belirledi.
KEMAL OKUYAN: BİZ KAYITSIZ ŞARTSIZ ANTİ EMPERYALİSTİZ
İlk konuşmayı TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan yaptı. “Ne oldu da bugün bu cumhuriyet bu hale geldi?” sorusuna verilecek yanıtın çok önemli olduğunu ifade eden Okuyan, yüzüncü yılda yurttaşları derin bir karanlıkla mücadele etmeye sevk edenin Türkiye’nin bütün kaynaklarına el koyan ve bu nedenle Cumhuriyetin değerlerinden tamamen kurtulmak isteyen bir sömürücü sınıfın varlığıyla ilgili olduğunu belirtti.
Okuyan “Bizler dünyada uluslararası tekellerin egemenliği anlamına gelen emperyalist sistemi NATO’su, AB’si, ABD’si, bütün kurumlarıyla reddetmek zorundayız. Bunun uzantısı politikaları reddetmek zorundayız” dedi.
Türkiye siyasetinin fonculukla, demokrasinin, özgürlüğün batıdan geleceği düşüncesiyle, işine geldiğinde NATO eleştirip işine geldiğinde NATO’cu kesilen partilerle kirlendiğini dile getiren Okuyan “Biz kayıtsız şartsız anti emperyalistiz” dedi.
ZÜLAL KALKANDELEN KÜRSÜYE GELDİ
Kemal Okuyan’ın ardından gazeteci-yazar Zülal Kalkandelen kürsüye geldi.
Bu buluşmayı büyük bir heyecanla karşıladığını belirten Kalkandelen “Bu meclisi oluştururken, ilerici düşüncemizin harcına neleri koyduğumuz önemlidir. Bu harcın ana malzemeleri 1923 devriminin laik, kamucu, antiemperyalist, aydınlanmacı temelleri ve sosyalizm perspektifidir” dedi.Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bütün dünya bilsin ki benim için tek yanlılık vardır. Cumhuriyet yanlılığı, düşünsel ve sosyal devrim yanlılığı…” sözünü hatırlatan Kalkandelen 1923 Devrimi’nin temelde bir bağımsızlık ve çağdaşlaşma mücadelesi olduğunu söyledi.
CANAN KAYA: BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORSAK BİR ARAYA GELMEK ZORUNDAYIZ
Bir sonraki konuşmacı gazeteci Canan Kaya, THTM’de olmaktan dolayı büyük bir gurur duyduğunu belirterek sözlerine başladı.
Bu ülkede birçok kişinin bir şeylerin değişmesini istediğini ancak ya nasıl olacağını bilmediğini ya da inancını kaybetmiş durumda olduğunu, son 22 yılda yaşananların bunun sebebi olduğunu söyledi: “Ama ben inanıyorum ki içinde bulunduğumuz karanlık ne tek bir partinin ne tek bir kişinin ürünü. Onlara destek veren, başta sermaye olmak üzere, belli kesimler oldu hep. Bazen Fethullahçılar, bazen liberaller…”
Meclisin etkisiz hale getirilmesinden muhalefetin de sorumlu olduğuna değinen Kaya “Bu tablo karşımızdayken, halk, bir şeylerin değişeceğine inanmamakta haksız mı sizce? Bu iyi demiyorum, THTM’ye niye ihtiyaç olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Bir şeyleri değiştirmek istiyorsak bir araya gelmek zorundayız” dedi.
ORHAN AYDIN: SOSYALİST BİR TÜRKİYE İÇİN AYAĞA KALKALIM
Kaya’nın ardından kürsüye, THTM kurucu üyelerinden, tiyatro sanatçısı Orhan Aydın geldi. Aydın, Cemil Candaş Kültür Merkezi salonuna sık sık bu salona geldiklerini, oyunlar oynadıklarını belirterek, “Burada yapılan sanatsal etkinliklerin bir değeri var elbette, her salonda olduğu gibi. Ama galiba bugün burada meclis fikriyle yola çıkan arkadaşların, bizim ütopyalarımızın ötesinde bir ereği var: Değiştirme mücadelesi için örgütlenmek.”
“Bir buçuk ay önce bana bu çağrı metni ulaştığında şu andaki gibi heyecanlanmıştım ve ülkenin içinden geçtiği, dünyanın içinden geçtiği durumu gözden geçirdiğimizde ‘tam vakti’ demiştim” diyen Aydın, bu gerçeği toplantıda bir kez daha gördüğünü ifade etti.
TKP üyesi bir sanatçı olarak kendisinin niye THTM’de yer aldığına değinen Aydın, “Ben artık tahammülsüzüm. Ayağa kalkma çağrısı yapıyorum. Ülkenin eşitlikçi, bağımsız, laik bir ülke olması için ayağa kalkalım. Adalet, eşitlik, özgürlük için ayağa kalkalım. Sosyalist bir Türkiye için ayağa kalkalım” dedi.
MUSTAFA KEMAL ERDEMOL SÖZ ALDI
Gazeteci Mustafa Kemal Erdemol da “Neden daha önce böyle bir meclis olmadı” sorusunun elbette pek çok sebebi olduğunu “Ama, demek ki zamanı tam şimdiymiş” ifadesini kullandı.
Erdemol “Neden? Ekonomisi berbat, dış politikası iflas etmiş, dünyanın en hızlı kirlenen medyasına sahip, endüstriyel futbol hep kötüdür ama iyice açgözlü furbolcular yetiştirmiş bir düzende bu meclis kurulabilirdi. Tam zamanı şimdi” dedi.
Erdemol, THTM’nin en önemli iki özelliğinin, alternatif ve müdahil olması olduğunu vurguladı: “Tabii ki Cumhuriyetin başta laiklik olmak üzere değerlerini sınıf değerleri savunmak ve bunları daha da ileri götürmek gibi bir planımız olmalı.”
THTM’nin parçası olmaktan çok mutlu olduğunu dile getiren Erdemol, “Ben, marksist bir gazeteciyim. Bu yüzden, olmam gereken yer burası diye düşünüyorum. Üzerime düşecek, bana verilecek her türlü görevi yapmaya hazır olduğumu ilan ediyorum” dedi.
İZMİR'DE TEMSİLCİLER SEÇİLDİ
İlk oturumda, Türkiye Komünist Partisi (TKP) Merkez Komite üyesi Savaş Sarı, Kemalist Yön Hareketi'nin Kurucu Başkanı Ahmet Ayçiçek ve yazar, şair Tuğrul Keskin konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmalarını tamamlamasının ardından temsilci seçilmek isteyen adaylar, Divan’ına başvurularını yaptı. İkinci oturumda ise tüm adayların kürsüden yaptığı konuşmaların ardından İzmir'den 24 kişi, THTM için temsilci olarak belirlendi.
Toplantının ilk konuşması TKP MK üyesi Savaş Sarı tarafından gerçekleştirildi.
Konuşmasına THTM'nin laiklik, bağımsızılık, egemenlik gibi ilkelerini hatırlatan Sarı, "Çok geç kalınmış bir adım değil mi? Elbete bu ülkeyi yağmacılardan kurtarmak açısından gecikmiş durumdayız. Ama gecikmiş olmamız attığımız bu adımın değersiz ve önemsiz olduğu anlamına gelmiyor" dedi. THTM'nin açıklamış olduğu ilkeler etrafında bir araya gelişin atılan adımın değerini arttırdığını vurgulayan Sarı, söz konusu iradenin özellikle 14 ve 28 Mayıs'ta gerçekleştirilen seçimlerden sonra daha da önem taşıdığının altını çizdi.
"THTM TEREDDÜT ETMEYECEK, DOĞRULARINDAN ÖDÜN VERMEYECEK"
THTM'nin ilkeler üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Sarı, şöyle konuştu:
"Bize dediler ki; 'AKP oyunu kurulana göre oynuyor, biz de oyunu kurulana göre oynamalıyız'. İşte böyle kurulmadı Millet İttifakları, Altılı Masalar? Böyle holdinglerden medet umulmadı mı? Böyle emperyalistlerin kapılarından para dilenilmedi mi?
Cüretli ve iddialı olmamaka, doğrularımıza güvenmemekte mesele. İşte biz diyoruz ki THTM tereddüt etmeyecek, doğrularından ödün vermeyecek."
Bu ülkede olması gereken iki şeyleri ilmek ilmek örmemiz gerekiyor diyen Sarı, "Bir, biz bu ülkeyi seviyoruz ve bu memleket bizim. Bu inancı kuvvetlendirmek zorundayız. İkincisi biz halkız. Biz kendimize güveniyoruz ve biz bu halkı örgütü bir güç haline getireceğiz. Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan bir ülkeyi Meclisi'mizle kuracağız" ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.
Sarı'nın ardından Kemalist Yön Hareketi'nin Kurucu Başkanı Ahmet Ayçiçek, kürsüye çıktı.
AHMET AYÇİÇEK: İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ SÜREÇ BİZE TARİHSEL BİR SORUMLULUK YÜKLEMEKTE
Konuşmasına sömürü düzenine değinerek başlayan Ayçiçek, "Eğer bugün ülkedeki bir işçi bir ay boyunca sabahtan akşama kadar çalışmasına karşın ev kirasını bile ödeyemiyorsa, tarikatlar lüks otomobilleriyle konvoylar oluşturarak şov yapabiliyorsa işte bu sömürü düzenidir" dedi.
İçinde bulunduğumuz dönemin kimi sorumlulukları da beraberinde getirdiğini ifade eden Ayçiçek, "İçinde bulunduğumuz süreç bize tarihsel bir sorumluluk yüklemekte. Bu sorumluluk, sosyalistlerin ve kemalistlerin yani ülkenin ilericilerine görev yüklemekte" dedi.
Ayçiçek'in ardından yazar ve şair Tuğrul Keskin, konuşma gerçekleştirdi.
"BU ÇIKIŞ YOLU BULUNACAK"
Örgütlenmenin tek çare olduğuna vurguda bulunan Keskin, şöyle konuştu:
"Çare örgüttür. Örgütlenmek ve bu alçak düzeni yerle bir etmektir. 100 yıllık cumhuriyeti sosyalizmle taçlandırmaktır. Bu yüzden bugün sizlerin arasındayım.
Hem muhafazakar sağ siyaset, hem de solda olduğunu söyleyen yapılar açısında bu durum böyledir. Milyonlarca aç, işsisiz çözüm bekliyor. Hem muhafazakar sağ siyaset, hem de solda olduğunu söyleyen yapılarsa birbirleriyle aynı siyaset unsurlarını kullanıyor. Buradan bir şey olmayacağı çok açık.
Birçok aydın, sanatçı, proleterin bir araya gelerek siyaset üretmesi çok önemlidir. Halka düzgün bir şekilde anlatabilirsek halk bizlerle yürür. Çünkü geniş yığınların başka çaresi kalmadı ve çözüm bekliyorlar. Bu çıkış yolu ise bulunacak."
Keskin, konuşmasının sonunda "Ülkem Benim" isimli şiirinden bir bölümü seslendirdi ve THTM için çağrıda bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından ilk oturum bitti. İlk oturumun ardından, temsilci seçilmek isteyen adaylar, Toplantı Divan’ına başvurularını yaptı. İkinci oturumda tüm adaylar kürsüden konuşmalarını yaptı. Ardından İzmir'den 24 kişi, THTM için temsilci olarak belirlendi.