Üsküdar Belediyesi'nden eski başkan Hilmi Türkmen hakkında suç duyurusu

Üsküdar Belediye Başkanlığı, eski başkan Hilmi Türkmen hakkında "görevi kötüye kullanma" ve "edimin ifasına fesat karıştırma" suçlamalarıyla İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Türkmen’in, belediyeye ait bir arsanın satışı ve gelir paylaşımı konusunda yapılan sözleşmede kamu zararına neden olduğu iddia ediliyor.

12punto

Üsküdar Belediye Başkanlığı, eski Belediye Başkanı Hilmi Türkmen hakkında “birden çok kez görevi kötüye kullanmak” ve “edimin ifasına fesat karıştırma” suçlamalarıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu, İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapıldı.

Başvuruda, AKP'li eski Başkan Hilmi Türkmen’in 2014-2024 yılları arasında Üsküdar Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü hatırlatıldı. Suç duyurusunda, Üsküdar Belediyesi mülkiyetindeki bir taşınmazla ilgili olarak 13 Ekim 2016'da Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Yüklenici) ile imzalanan "Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımlı İnşaat Sözleşmesi"ne dikkat çekildi.

Sözleşmeye göre, yüklenici firma, belediyeye ait arsa üzerine imar durumuna uygun bir inşaat yapacak ve ortaya çıkan konut, ofis, ticari alan ve dükkanların satışından elde edilecek gelir, yüzde 45'i belediyeye, yüzde 55'i ise yüklenici firmaya ait olacak şekilde paylaşılacaktı.

Başvuruda, yüklenici firmanın, inşaatı 750 günde tamamlamayı taahhüt ettiği ve belirlenen ödeme tarihlerinde belediyeye toplam 395 milyon 325 bin lira + KDV ödemeyi garanti ettiği belirtildi.

SÖZLEŞMEDE DEĞİŞİKLİK TALEBİ VE KAMU ZARARI 

Yüklenici firma, ilk ödemeyi gerçekleştirdikten sonra, inşaat süresinin uzatılması ve ödeme tarihlerinin ötelenmesi için 6 Nisan 2017'de belediyeye başvurdu. Hilmi Türkmen’in onayı ile inşaat süresi 750 günden 1270 güne çıkarıldı ve ödeme tarihlerinin ileriye alınması kararlaştırıldı. Bu değişikliklerle kamu zararının oluştuğu belirtilen başvuruda, 10 Mayıs 2017'de noter huzurunda imzalanan değişikliklerle belediyenin alacaklarının ertelendiği ve faiz talep edilmeksizin ötelenerek kamu zararına yol açıldığı iddia edildi.

YENİ BİR DEĞİŞİKLİK TALEBİ 

Yüklenici firma, 17 Ocak 2019'da belediyeye yaptığı yeni bir başvuruyla sözleşmede yeniden esaslı değişiklikler yapılmasını talep etti. Türkmen'in onayıyla iş süresi 1270 günden 2270 güne çıkarıldı ve ödeme vadeleri tekrar düzenlendi.

Dilekçede, eğer sözleşme değişiklikleri yapılmamış olsaydı, belediyenin tüm alacaklarının ödenmiş olacağı, ancak yapılan değişiklikler sonucu belediyenin alacaklarını tahsil edemediği belirtildi.

BELEDİYE ALACAKLARINDAN FERAGAT EDİLDİ

Başvuruda, belediyenin faiz talep etmeksizin 135 milyon 896 bin 250 liralık alacağını ertelediği, 18 milyon 043 bin lira alacaktan ise feragat ettiği ifade edildi. Bunun sonucunda büyük miktarda kamu zararının oluştuğu ve bu zarara neden olan eski Başkan Hilmi Türkmen’in görevi kötüye kullandığı ve edimin ifasına fesat karıştırdığı iddia edildi.

Ayrıca, yüklenici firmanın gayrimenkul değerleme raporundaki düşük fiyatlar üzerinden satışlar yapıldığı ve bu raporun, yüklenici firma ile aynı adreste yer alan bir değerleme şirketi tarafından hazırlandığına dikkat çekildi. Satış işlemlerinin belediye adına değil, yüklenici firmanın tasarrufunda gerçekleştirildiği ve belediyenin gelirlerinin takibi konusunda yetersiz kaldığı belirtildi.

Dilekçede, büyük miktarda kamu zararına neden olan işlemlerle ilgili olarak Hilmi Türkmen ve sorumlu diğer kişilerin yargılanması talep edildi.