Usta gazeteci Doğan Satmış Bahçeli'nin 50+1 açıklamasını değerlendirdi: 'İktidarın önünde 4.5 yıl varken, niye bunlar tartışılıyor, buna yanıt aranmalı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 50+1 kuralının değişmesi gerektiğine yönelik sözlerinin ardından ittifak kurduğu MHP'nin lideri Bahçeli'den tam aksi yönde açıklama geldi. Bahçeli'nin bilindik üslubunu sergilediği ve sert açıklamalar yaptığı grup konuşması Türkiye'nin gündemine oturdu. MHP liderinin 50+1 kuralını desteklemesini usta gazeteci Doğan Satmış değerlendirdi

12punto

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, önceki gün Cumhurbaşkanlığı için gerekli 50+1 kuralının değişmesi yönünde yaptığı açıklamaların ardından iktidar ortağı Devlet Bahçeli'nin ne yorumda bulunacağı merakla bekleniyordu.

Dün MHP'nin önemli isimleri 12punto.com.tr'ye yaptıkları açıklamalarda bugünü işaret etmiş ve Bahçeli'nin gerekli açıklamaya yapacağını belirtmişti. 

Bahçeli'den beklenen açıklama bugünkü parti grup toplantısında geldi. Satır aralarında çok sayıda mesaj bulunan konuşmasında Bahçeli, 50+1 kuralının mutlak önemine değindi. Sinan Oğan konusunda Cumhurbaşkanına sitem ederken ittifaklarının bozulmayacağını, özellikle kendi partisinin bunu özenle korumaya devam edeceğini vurguladı. 

Bahçeli'nin konuşmasını değerlendiren gazeteci Doğan Satmış, 50+1 kuralının neden şimdi gündeme geldiğini ve asıl cevaplanması gereken sorunun bu olduğunu yazdı. 

İşte Doğan Satmış'ın değerlendirmesi

"Yüzde 50 artı 1 konusunda bence iktidarın kafası karışık. 

Mesela Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum bunu savunuyordu ve istemeyenleri de halktan yana olmamakla suçluyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu oranın değişmesinin isabetli olacağını söyledi ve bunu söylerken de, "yüzde 50+1 şartı siyasi partileri yanlış yollara sevk ediyor" dedi. 

Bence bu eleştirisinde de haklı. 

İşte CHP Eski Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, birtakım gizli vaatlerde bulunduğunu hep beraber gördük.

Ama şimdi, MHP Genel Başkanı, bu kuralın değişmesine karşı çıktı. Tüm bunlar iktidar cenahında bir kafa karışıklığının göstergesi. 

Ama bence asıl mesele, daha seçim yeni yapılmışken, daha iktidarın önünde 4.5 yıl varken, niye bunlar tartışılıyor, buna yanıt aranmalı.

Bu soruyu düşününce, akla Mart ayında yapılacak yerel seçim geliyor. Acaba iktidar, bu yerel seçimde oyunun azalmasından ve muhtemel bir erken seçim zorunluluğundan mı endişe ediyor?

Türkiye'nin genel durumu ortada, ekonomi düzelmiş değil, enflasyon tam gaz gidiyor, yargıda kavga var, bölgemizde savaş var, tüm bunları düşününce, akla rahmetli Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in sözleri geliyor:

Kendisi, "siyasette 1 gün bile önemlidir" diyordu.

Bir gün bile önemliyse, iktidarın önündeki 4.5 yılı çantada keklik görmemesi gayet doğal.

Bekleyip göreceğiz."