Merih Demiral'ın heykelinin dikileceği iddialarına Cemil Tugay'dan yantı: 'Biz Bozkurt işareti yapan futbolcu heykeli dikmeyiz İzmir'e'

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, UEFA Disiplin Kurulu'nun, EURO 2024'ün son 16 turunda oynanan Avusturya maçındaki "bozkurt" hareketi nedeniyle ceza verdiği milli futbolcu Merih Demiral'ın heykelinin kente dikilmesine karar verdi. CHP'nin İletişim Birimi'nden yapılan açıklamada ise iddialar yalanlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise, "Biz Bozkurt işareti yapan futbolcu heykeli dikmeyiz İzmir'e" ifadelerini kullandı.

AA

İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı olağan meclis toplantısında futbolcu Merih Demiral'ın heykelinin İzmir'e dikilmesi önergesi oy birliğiyle kabul edilerek ilgili komisyona gönderildi.

İZBB ağustos ayı olağan meclis toplantısında gündeme eklenen önergeler görüşülerek oylamaya sunuldu. Meclis toplantısında UEFA Disiplin Kurulu'nun, EURO 2024'ün son 16 turunda oynanan Avusturya maçındaki "bozkurt" hareketi nedeniyle milli futbolcu Merih Demiral'a 2 maç ceza vermesi gündeme taşındı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser'in milli futbolcunun heykelinin İzmir'e dikilmesi önergesi oy birliğiyle kabul edilerek ilgili komisyona gönderildi.

İZMİR-TELAVİV KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜ İPTAL EDİLDİ

Toplantıda ayrıca, gündem maddeleri arasında bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Telaviv kardeş şehir protokolünün iptali önergesi oy birliği ile iptal edildi.

Karar sonrası açıklama yapan AKP Karabağlar Meclis üyesi Kazım Erten, meclisin tarihi bir karar aldığını söyledi.

Meclise teşekkür eden Erten, "Kardeş şehir kavramı gündeme gelince, farklı inançları, kültürleri ve etnisiteleri güvence altına alan kentler medeniyet üreten kentler kardeş şehir olabilir analojisini yapıyoruz. Bu açıdan İzmir Büyükşehir Belediyesinin oy birliği ile aldığı bu karar aslında bir seviye ortaya koymuş oluyor." dedi.

MHP Grup Başkan Vekili Bahadır Altınkeser de meclisin aldığı kararı yürekten kutladığını belirterek, "7 Ekim'de başlayan İsrail saldırıları katliam boyutuna ulaşmıştır. Bütün dünya terör ilan eden İsrail'i eylemlerle boykot ederken, bizim güzel İzmir kentimizin Telaviv ile kardeş şehir kalması mümkün değildir. Burada meclisimiz kendine yakışanı yapmıştır." diye konuştu.

Karar sonrası yazılı açıklama yapan AKP İl Başkanı Bilal Saygılı da kararla İzmir'in tarafını net şekilde belli ettiğini belirtti.

CHP'DEN YALANLAMA

CHP İletişim Birimi'nden yapılan açıkalamada ise iddiaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı:

"İzmir'e milli futbolcu Merih Demiral’ın heykeli dikileceği yönünde meclis kararı alındığına dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde söz konusu talebe ilişkin önerge, ilgili mevzuat doğrultusunda detaylı incelenmek üzere ilgili komisyona gönderilmiştir."

 

!BOZKURT İŞARETİ YAPAN FUTBOLCU HEYKELİ DİKMEYİZ'

Belediye yönetimi ve CHP’den gelen yalanlamaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da konu hakkında açıklama yaptı.

Halk TV’den İsmail Saymaz’a konuşan Tugay, “Meclis başkanvekilimiz direkt burada reddetmeyelim, komisyona gönderelim, oradan ret çıkar diye böyle bir şey yapmış. Kendince bir nezaket yapmış yani” dedi.

“Yani böyle bir ihtimal olabilir mi ya gözünüz seveyim” diyerek iddialara tepki gösteren Tugay, “Biz Bozkurt işareti yapan futbolcu heykeli dikmeyiz İzmir'e yani. Sokaktaki çocuğa sorsanız, böyle bir şeyin olmayacağını söyler” ifadelerini kullandı.

Tugay, konu hakkında şunları söyledi:

“Ciddiye alınması bile bir şey yani tuhaf. Yani bizi ne zannediyorlar? Anlamadım partimiz belli. İdeolojimiz belli. Bu olaydaki bizim savunacağımız, savunmayacağımız şeyler belli. Anlatabiliyor muyum? Yani heykel dikmek nasıl bir şey olabilir? Olabilir mi öyle bir şey?

MHP'li bir meclis başkan vekili var. Bizim orada o vermiş bu önergeyi. Grup başkan vekili verdiği için ona ayıp olmasın diye komisyona gönderelim demişler. İşte yarın meclis var. Yarın olumsuz oy çıkar kapanır konu.

Belediyeden buna dair o haberleri yapan herkesi ayrı ayrı tebrik ederim. Yani bir arayıp sorsalar da böyle bir karar var mı diye ya?

Komisyona havale edilmesi bu önergenin kabul edildiği anlamına gelmez ki. Komisyondan karar çıkacak. Ondan sonra oylanacak yani.”