AB Parlamentosu Türkiye Raportörü Amor'dan Erdoğan'ın o sözlerine yanıt: 'Bu mantığı unutun...'
Avrupa Birliği Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye’de 31 Mart yerel seçimlerinde muhalefetin seçim zaferinin Türkiye’nin üyelik süreci için olumlu olduğunu düşündüğünü söyledi. Amor ayrıca, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın sık sık dile getirdiği, "AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var" sözlerine, "Bu mantığı unutun" şeklinde yanıt verdi.
12punto
Strazburg’daki AP binasında ulusal yayınların yöneticileri ve diplomasi muhabirleriyle bir araya gelen Amor, “En azından benim görüşüme göre muhalefetin beklenmedik zaferi paradoksal olarak üyelik süreci için daha iyi bir ortam yarattı” dedi.
"SÜREÇ HIZ KAZANABİLİR"
T24'ten Metin Kaan Kurtuluş'un aktardığına göre Amor, “Muhalefetin zaferi, yoğun bakımda olan, yapay şekilde ayakta tutulan üyelik sürecine nefes etkisi yaptı” yorumunda bulundu.
“Türkiye’de rejimin otoriterleşme trendinde olduğunun bir gerçek olduğunu” vurgulayan Amor, “5-10 yıl içinde ne olacağını bilmiyoruz’’ diyerek olası bir iktidar değişikliğinde Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin hız kazanabileceğine inandığına işaret etti.
"TÜRKİYE'NİN İMAJ PROBLEMİ ERDOĞAN İLE ALAKALI"
Muhalefetin AKP ile adil şartlarda yarışmadığını ve seçimleri buna rağmen kazandığını vurgulayan Amor, muhalefet partilerinin bu durumu dünyaya duyurmak için daha fazla çaba sarf etmemesinin kendisini şaşırttığını belirtti.
“Türkiye’de demokrasinin bu halinden AKP’nin sorumlu olduğu çok açıktır” diyen Amor, “Türkiye’nin imajıyla ilgili problemler tamamıyla Erdoğan ile alakalı, çünkü onunkinden başka yüz görmüyoruz” diye konuştu.
Amor son yıllarda Strazburg’da Türkiye’nin üyelik sürecinin sonlandırılması yönünde görüşler sıkça dile getirilse de, Avrupa Parlamentosu’nda bu yönde bir oylamanın hiçbir zaman başarılı olmaya yaklaşamadığına dikkati çekti. Amor, “Bu Ankara’nın iç politikası konusunda endişelerimiz artsa ve dış politikadaki ayrışma konusunda çok ciddi endişelerimiz devam etse de Türkiye’yi bir aday ülke olarak tutmayı tercih ettiğimizi gösteriyor” dedi.
AB'NİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI YOK MU?
Öte yandan Amor, Türkiye’de yaygın olarak kullanılan “Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var’’ söyleminin gerçeği yansıtmadığını söyledi: “Bu mantığı unutun. AB hâlâ bir demokrasiler kulübü. Her şeyiyle demokrasi olunması gerekiyor. Dronlarınız ve bayraklarınızın çok heybetli olması, hiçbir zaman AB üyesi olmadığınız gerçeğini değiştirmiyor.”
Amor, üyelik sürecinin tıkanmış olması ve Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’nden uzaklaşmasıyla AB tarafından giderek bir aday ülke yerine ‘3. ülke’ olarak görülmeye başladığını ifade etti. AB bu ifadeyi üyelik müzakereleri yürütmediği ama kurumsal işbirlikleri bulunan Mısır gibi ülkeler için kullanıyor. Türkiye’de AB üyeliği için gerekli reformlar konusunda bir siyasi irade görmediğini ifade eden Amor, “Bu Avrupa ile ilişkilerinizin her kolunda geçerli. Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesisiniz ama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamıyorsunuz” diye konuştu.