Domuz eti tartışması büyüyor! Diyanet’e ‘Köfteci Yusuf’ telefonu yağdı: Vebali yok, Allah'tan af isteyeceğiz

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerin ardından Köfteci Yusuf’tan alınan numunelerde domuz etinin tespit edilmesi sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Alo Fetva hattına “Köfteci Yusuf’tan köfte yedik haram mı?” diye soruldu. Verilen yanıtlar ise dikkat çekti.

Nagihan Yılkın


Haber: Nagihan Yılkın

Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesi yayınladı. Listenin ardından, Düzce'deki bir yemek firmasının ürünlerinde domuz eti bulunduğu açıklandı. Restoranın adı açıklanmazken, sosyal medyada firmanın Köfteci Yusuf olduğunu ima eden paylaşımlarda bulunuldu.

Köfteci Yusuf’un, isminin açıklanmaması için bakanlıktan önce harekete geçip konuyu mahkemeye taşıyarak yürütmeyi durdurma kararı aldığı ve firmanın taklit/tağşiş listesinde adının açıklanmasını engellediği iddia edildi.

Türkiye genelinde 278 şubesi olan Köfteci Yusuf’a ait numunelerde domuz eti bulunduğuna yönelik tespitin, geçtiğimiz şubat ve mart aylarında iki kez yapıldığı ortaya çıktı.

İki ayrı raporda da alınan numunelerde “tırnaklı-kanatlı” örneğine rastlanmadığı ancak "domuz etinin" bulunduğu tespit edildi.

Sosyal medyada tartışma yaratan ‘domuz eti paylaşımları sonrası, dini soruların cevaplandırıldığı ALO Fetva 190 hattına telefon yağdı.

Fetva hattına, “Köfteci Yusuf’tan yemek yedik, yediğimiz domuz etiyse günahı var mı?” sorusunu yöneltildi.

‘VEBALİ YOK, ALLAH’TAN AF İSTEYECEĞİZ’

Verilen yanıtta, “Bilmeden yenilmesinin vebali yok, günahı yok. Dikkat etmek lazım, araştırmak lazım. Güvenilir olduğu için yiyorduk, bizim bir bilgimiz olmadığı için günahı yok. Bilmeden yediğimiz için de Allah’tan af isteyeceğiz” denildi.

‘DEVLETİN AÇIKLAMASI ÖNEMLİ’

 “Haberlerin gerçek yüzünü ne olduğunu bilmiyoruz” diyen fetva hattı temsilcisi, “Bazen karalamak için kötü niyetle yapılabiliyor. Belgeyi yapmak zor bir şey değil iyi bakmak lazım. Devlet gerekli açıklamayı yaptıktan sonra uzak durmak lazım.  Bazen firmalar kendi aralarında birbirini karalamaya çalışıyor, bu doğru haber mi diye bakmak lazım. Devletin açıklaması önemli. Onlar zaten gerekli cezayı verir. Bilerek gitmemek lazım” dedi.

Öte yandan Köfteci Yusf markasının sahibi Yusuf Akkaş'tan bir süredir haber alınamadığı, yerinin kimse tarafından bilinemediği öğrenildi. 



(Türkiye'nin gündemine oturan Köfteci Yusuf restoranlarının sahibi Yusuf Akkaş)