Zirai fon felaketi, gıda fiyatlarını ikiye katladı

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan zirai don felaketi, bazı tüccarlar tarafından fırsata çevrildi ve birçok ürünün fiyatları hızla yükseldi. Kuru kayısıdan fıstığa kadar birçok üründe, özellikle geçen yılın mahsulü olan ürünlerde yüzde 100’e varan fiyat artışları yaşandı.

12punto

Geçtiğimiz haftalarda meydana gelen zirai don felaketi, bazı tüccarlar tarafından fırsata çevrildi. Başta kuru kayısı olmak üzere kuru üzüm, kuru incir, Antep fıstığı ve fındık gibi ürünlerde fiyatlar hızla yükseldi. Son bir ayda bu ürünlerin kilogram fiyatları yüzde 100’e kadar artış gösterdi.

Sabah gazetesinin haberine göre en dikkat çekici artış kuru kayısıda yaşandı. Geçen ay 200-250 TL arasında satılan sarı kuru kayısı, şu anda 400-450 TL’ye çıkarken, gün kurusu kuru kayısı 300 TL’den 650-700 TL’ye yükseldi.

Çekirdeksiz kuru üzüm: 150-250 TL › 350-450 TL

Kuru incir: 200-300 TL › 450-550 TL

Antep fıstığı: 500-600 TL › 1.000 TL üzeri

Fındık: Depoda yüzde 60 zamlandı

Üreticiler, bu ürünlerin geçen yıldan kalan stok olduğunu belirterek, tüccarların dondan dolayı mahsul olmayacağını düşünerek depodaki ürüne iki kat fiyat verip toplamaya başladığı kaydedildi.

İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere ise depolarda başlayan hareketliliği doğrulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Fiyatı arz-talep belirler. Arz düşüp talep artınca fiyat artar. Ancak ülkemizde fırsatçılık da var maalesef. Henüz yeni mahsul çıkmadı, geçen yılın ürününe zam yapılıyor.”