240 milyon yıllık ejderha fosili bulundu!

İskoçya Ulusal Müzeleri'nden Dr. Nick Fraser'ın da yer aldığı uluslararası bir ekip, Çin'in güneyindeki antik kireçtaşı yataklarında 240 milyon yıllık bir ejderha fosili keşfetti.

BBC

Yeni bir fosil, bilim insanları tarafından Triyas dönemine ait olduğu düşünülen ve 5 metre uzunluğunda sucul bir sürüngenin kalıntısı olarak keşfedildi.

Fosilin 240 milyon yıl öncesine ait olduğu ve aşırı uzun boynu nedeniyle "ejderha" olarak adlandırıldığı bildirildi.

Dinocephalosaurus orientalis olarak adlandırılan bu tür, ilk olarak 2003 yılında tanımlanmıştı. Yeni fosil, bilim insanlarının bu tarih öncesi canlının tüm anatomisini daha net bir şekilde incelemesini sağladı.

Fosili inceleyen uluslararası ekibin bir parçası olan İskoçya Ulusal Müzeleri'nden Dr. Nick Fraser, bilim insanlarının ilk kez fosili tam olarak gözlemleyebildiğini belirtti.

Araştırmacı, hayvanın 32 ayrı omurunun "uzun, bükülebilir ve esnek bir boynun", hayvanın su altındaki yarıklarda yiyecek aramasına izin vererek avlanma avantajı sağlamış olabileceği öne sürüldü.

Fosil, Çin'in güneyindeki antik kireçtaşı yataklarında bulundu.

Dr. Fraser, BBC'ye verdiği demeçte, "Bu keşif, Triyas döneminin gizemlerine yeni bir ışık tutuyor. Bu yatakları inceledikçe, sürekli olarak yeni keşifler yapıyoruz" dedi.