92 yaşında aramızdan ayrılmıştı: Ünlü yazar Füruzan son yolculuğuna uğurlandı

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden usta edebiyatçı ve yazar Füruzan (92), İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı.

AA

İlk kitabı 'Parasız Yatılı'yla 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanan, 'Gecenin Öteki Yüzü', 'Kırkyedililer', 'Benim Sinemalarım' kitaplarını Türk edebiyatına kazandıran edebiyatçı ve yazar Füruzan, gerçek adıyla Feruze Çerçi geçen günlerde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Öykünün yanı sıra şiir, roman, gezi yazısı, deneme ve çocuk edebiyatı türlerinde eserler veren Türk edebiyatının önemli isimlerinden Füruzan için 14 Şubat Dünya Öykü Günü'nde Beyoğlu'ndaki bağlı olduğu yayınevinde bir veda töreni düzenlenmişti.

Yazar için bugün Zincirlikuyu Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene sanatçı dostları ve okurları katıldı. Yazarın kızı Aslı Selçuk tören alanında taziyeleri kabul etti.

Öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından yazar Füruzan, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

'MUTLU VE GURURLUYUM'

Annesine veda eden Aslı Selçuk, "Ben bunu bir veda olarak adlandırmıyorum aslında. O sürekli yanımızda, yaşıyor. Eserleriyle yaşamayı sürdürecek. Hatta yaptığımız veda töreninde bizi izlediğini hissettim. Çok büyük bir edebiyatçı, dünya ve Türk edebiyatında çok önemli bir yeri var. Bedenen gitmiş olabilir ama kitaplarıyla yanımızda. Okurlarına kitapları aracılığıyla ulaşmayı sürdürecek. Annemi bu şekilde uğurladığım için, çok mutlu ve gururluyum" dedi.

Cenazeye; Kenan Kocatürk, Ayşe Sarısayın, Yalvaç Ural, Filiz Ural, Selçuk Erez, Turhan Günay, Metin Celal, Leyla Ruhan Okay ve Talat Parman'ın da aralarında bulunduğu edebiyat dünyasından birçok isim katıldı.

FÜRUZAN KİMDİR?

Füruzan, 29 Ekim 1939 yılında İstanbul-Kadıköy'de doğdu. İlk kitabı 'Parasız Yatılı' ile 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanan ilk kadın yazar oldu. 12 Mart dönemini anlattığı 'Kırk Yedi'liler' romanıyla 1975 TDK Roman Ödülü'nü kazandı.

Öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi dillere çevrildi. 2006'da 10. Ankara Öykü Günleri'nde, 2007'de Dil Derneği'nin Dil Bayramı'nda ve Antalya Öykü Günleri'nde, 2008'de 7. İzmir Öykü Günleri'nde onur ödülleri aldı. 2008 TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nın Onur Yazarı seçildi. 2009'da Dil Derneği İzmir şubesince Türk Diline Emek Ödülü verildi. 2017'de 9. Kadıköy Kitap Günleri'nin Onur Yazarı seçildi.

1981'de Ömer Kavur'la birlikte senaryolaştırdığı 'Ah Güzel İstanbul' öyküsü sinema filmi olarak çekildi, Antalya Film Festivali'nde ödül aldı. 1986-87 yıllarında 'Gecenin Öteki Yüzü' öyküsünü Okan Uysaler ile birlikte senaryolaştırdı; TRT'de dizi film olarak çekildi ve yılın en iyi dizisi seçildi. 1988-90 yıllarında çektiği "Benim Sinemalarım" 1990'da Cannes Film Festivali'nin "Eleştirmenlerin 7 Günü" ve "Altın Kamera" dallarından çağrı alarak 158 film arasından seçilen 8 filmden biri olarak gösterime girdi; 1991'de ise Uluslararası İran Fecr Film Festivali'ndeki Uluslararası Jüri'den "En İyi İlk Film Jüri Özel Ödülü"nü kazandı ve Tokyo Uluslararası Film Festivali'nde seçilen "En İyi On Asya Filmi" arasında yer aldı.

'Kış Gelmeden' (1997) ve 'Sevda Dolu Bir Yaz' (2001) öykülerini oyunlaştırdı ve bu oyunlar Devlet Tiyatroları'nda yaklaşık 200 kez sahnelendi.

Füruzan, 11 Şubat 2024 tarihinde hayatını kaybetti.