Anamur'un Ters lalesi koruma altına alınıyor!
Anamur'da keşfedilen ve 'Anamur Lalesi' olarak adlandırılan endemik ters lale türü, koruma altına alınıyor.
12punto
Mersin Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, Anamur'da Ters lale türünü keşfeden Coğrafya Öğretmeni Nevzat Çağlar'ın literatüre kazandırdığı Ters Lalenin koruma altına alınması amacıyla makamında bir toplantı düzenledi. Toplantıya Çağlar da davet edildi ve İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Bostan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Turgut Muz da katıldı.
Kaymakam Bozdemir, toplantıda, Coğrafya Öğretmeni Nevzat Çağlar'dan ters lale hakkında bilgi aldı. Çağlar, geçen yıl Anamur Evci alanı yaylasında Yaylacık mevkilisinde 1.750 metre yükseklikte yeni bir ters lale türü keşfettiğini ve bu türün bilim dünyasına "Anamur Lalesi" olarak tanıtıldığını belirtti. Bu keşfin, bölgenin biyolojik çeşitliliği açısından önem taşıdığını vurgulayan Kaymakam Bozdemir, bitkinin korunması için bir yol haritası belirleyeceklerini açıkladı.
Bozdemir, yaptığı açıklamada, "Coğrafya öğretmenimiz Nevzat Çağlar'ın Anamur ilçesindeki Evci alanı Yaylası'nda keşfettiği bu endemik ters lale türü, bölgenin biyolojik çeşitliliği açısından büyük önem taşıyor. Bu keşfin bilim dünyasına tanıtılması ve koruma altına alınması için gerekli adımlar atılacak. Kendisini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz" dedi.
Toplantı sırasında, Anamur Lalesi'nin bilim dünyasına tanıtılması ve korunması için izlenecek süreçler ve alınacak tedbirler üzerine değerlendirmelerde bulunan Kaymakam Bozdemir, Coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar'ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi.
IUCN TARAFINDAN KORUMA ALTINA ALINACAK
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Turgut Muz ise Anamur Ters Lalesi'nin korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tür Koruma Eylem Planı teklif edileceğini ifade etti. Muz, daha sonra eylem planı için bir komisyon oluşturulacağını ve koruma yönteminin bu komisyon tarafından belirleneceğini söyledi. Anamur Lalesi dünya literatürüne kaydedilirse, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınacak.