Araştırma: Atatürk bugün yaşasaydı hangi şarkıları dinlerdi?

Şişecam, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında, Mustafa Kemal Atatürk için özel bir projeye imza atarak yapay zeka ile "Atatürk'ün En Seveceği Şarkılar" listesi oluşturdu.

12punto

Şişecam, "Atatürk’ün En Seveceği Şarkılar" yapay zeka projesi için müzik araştırmacısı Serhan Bali, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Say, Yaratıcı Teknolojist Zeynep Nal Sezer, Yapay Zeka Sanatçısı Bager Akbay'dan oluşan özel bir proje ekibiyle çalıştı.

Proje kapsamında önce tüm kaynaklarca Atatürk'ün en sevdiği şarkılar olarak bilinen eserler, yapay zekaya tanıtıldı. Ardından yapay zeka bu şarkıları nota, gam, makam, söz, mod, tempo ve frekans değerlerini analiz etti.

Projenin ikinci adımında Atatürk’ün "en seveceği" şarkıları bulmak üzere yine yapay zeka tarafından binlerce güncel şarkı incelenerek, sevdiği şarkılara benzer olanlar listelendi.

ATATÜRK BUGÜN YAŞASAYDI HANGİ ŞARKILARI DİNLERDİ?

Listede Şebnem Ferah'tan Teoman'a, Zeki Müren'den Semiha Yankı'ya, Ayla Dikmen'den Barış Manço'ya, Cem Adrian'dan Emel Sayın'a, Moğollar'dan Melike Şahin'e Türkiye'nin önde gelen sanatçılarının sürpriz şarkıları yer alıyor.

İŞTE O LİSTEDE YER ALAN ŞARKILAR

-Ajda Pekkan - Tanrı Misafiri

-Aşık Veysel - Bülbül

-Ayla Dikmen - Yanan Mum

-Behiye Aksoy - Bir İhtimal Daha Var

-Duman - Haberin Yok Ölüyorum

-Erol Evgin - Deli Divane

-Ferdi Özbeğen - Boşu Boşuna

-Melike Şahin - Firuze

-Mor ve Ötesi - Eski Şarkısı

-Nesrin Sipahi - Gel İstersen

-Sertab Erener - Bahçede

-Teoman- Mektup

-Zeki Müren- Sormadın Halimi Hiç