Egzama nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Egzama, ciltte yaygın bir inflamatuar hastalıktır; uygun tedavi yöntemlerini bilmek, bu durumu yönetmek açısından büyük önem taşır. Peki egzama nedir? Belirtileri ve tedavi süreci nasıldır?
12punto
EGZAMA NEDİR?
Egzama, pullu, kızarık, kabuklu ve sertleşmiş veziküler lezyonlar ile kaşıntıya yol açan bir inflamatuar cilt hastalığıdır. Daha çok küçük çocuklarda görülse de her yaş grubunu etkileyebilir. Ellerde, bacaklarda ve ayaklarda sık görülmekle birlikte vücudun herhangi bir bölgesinde de ortaya çıkabilir. Egzama, cildin nemini korumasına ve dış etkenlere karşı savunma işlevini yerine getiren bariyerini zayıflatarak bu değişimlere neden olur.
Egzama, rahatsız edici bir görünüm oluşturmasına rağmen tehlikeli bir hastalık değildir ve basit tedavilerle kontrol edilebilir. Burada önemli olan, egzama belirtilerini fark edip zaman kaybetmeden bir doktora başvurmaktır.
Egzama belirtileri nelerdir?
Ciltte kuruluk, çatlaklık, kaşıntı, deri döküntüleri, kuru lekeler, şişlik, kabuk oluşumu, pullanma ve kabarcıklar egzama belirtileri arasında gösterilir.
Genel olarak egzama belirtileri şunları içerir:
Ciltte kuruma ve çatlama
Cilt rengine bağlı olarak rengi değişebilen şişmiş cilt döküntüleri
Kaşıntı
Ciltte kabuklaşma ve şişlik
İltihap ya da cilt enfeksiyonu meydana gelmesi
Göz çevresindeki cildin koyulaşması
Avuç içlerindeki cilt kırışıklıkları
Ciltte yoğun hassasiyet
Ciltte çizik çizik izler
Egzama nasıl tedavi edilir?
Egzama hastalığı kronik bir rahatsızlık olup bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Hastalara uygulanan tedaviler, genel olarak egzamanın bireyde yol açtığı semptomların önüne geçmeye veya şiddetini azaltmaya yöneliktir. Herhangi bir uyarana karşılık olarak oluşan egzama türlerinde tedavinin temel ilkesi uyaranla temasın önüne geçmek veya temas sıklığını azaltmaktır.
Hastalığın tedavisinde hekimin önerileri doğrultusunda genellikle alerji önleyici ilaçlar, kortikosteroid içerikli ilaçlar, ve nemlendiricilerden yararlanılır. Kaşıntının önlenmesi için krem ve jeller kullanılabilir.
Kaynak: Medical Park