EYT düzenlemesi emekli sayısını artırdı: Balıkesir emekliler şehri oluyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, Balıkesir, Zonguldak ve diğer illerde emekli sayısının artmasına neden oldu. Balıkesir Türkiye Emekliler Derneği Başkanı, şehrin tarım, ulaşım ve sağlık turizmi ile tercih edilen bir yer haline geldiğini vurguladı. Emekliler ise iş imkanlarının azalması nedeniyle genç yaşta emekli olmanın etkilerini değerlendiriyor

İHA

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, Türkiye genelinde emekli sayısında önemli artışlara yol açtı. 2022 yılında sadece Sinop ve Zonguldak'ta emeklilerin sayısı aktif sigortalıları aşarken, 2023 yılında bu illere Balıkesir, Bartın ve Giresun eklendi. Balıkesir'de cami bahçesinde oturan emekliler, Türkiye Emekliler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Özdemir Kalkan ile birlikte, şehrin tarımsal ürünleri, ulaşımı ve sağlık turizmi ile neden tercih edildiğini değerlendirdi.

Ulaştırma verilerine göre, bir emekli başına düşen aktif sigortalı sayısı 2023 yılında Zonguldak’ta 0,98’den 0,84’e, Sinop’ta 0,96’dan 0,85’e, Balıkesir’de 1,11’den 0,99’a, Giresun’da 1,06’dan 0,93’e ve Bartın’da 1,05’ten 0,93’e geriledi. Balıkesir, aktif emekli sayısının çalışan sayısını geçtiği için "emekliler şehri" olarak anılmaya başlandı. Emekli İdris Öztoprak, şehirde iş imkanlarının azaldığını ve bu nedenle emeklilerin tekrar iş hayatına dönmediğini belirtti.

Emekli Muharrem Bayyurt, Türkiye'de genç yaşta emekliliğin yaygın olduğunu ifade ederek, Avrupa'daki emeklilik yaşlarının daha yüksek olduğunu dile getirdi. Türkiye Emekliler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Özdemir Kalkan, Balıkesir'in sağlık turizmi ve doğal güzellikleriyle dikkat çektiğini, özellikle Edremit ve Bandırma bölgelerinin göç aldığını vurguladı. Kalkan, “Eğer bu araştırma kış aylarında yapılsaydı, sonuç daha farklı çıkabilirdi. Balıkesir, ulaşımı rahat ve tarım açısından verimli bir şehir olması nedeniyle emekliler için cazip bir yer” dedi.

EYT NEDİR?

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi, belirli bir prim gün sayısını doldurmuş ancak yaş şartını yerine getiremediği için emekli olamayan kişilere yönelik bir yasal düzenlemedir. Türkiye'de, özellikle 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar, bu düzenlemeden faydalanarak yaş şartı aranmaksızın emekli olabilme hakkına sahip olmuştur.

Düzenleme ile birlikte, bu kişilerin emeklilik başvuruları kabul edilmekte ve emekli maaşı bağlanmaktadır. EYT, genellikle sosyal güvenlik alanındaki reformlar ve emeklilik sisteminin düzenlenmesi bağlamında tartışılan önemli bir konudur. 2023 yılında yapılan düzenlemelerle birlikte, EYT'li bireylerin sayısının artması ve bu kişilerin emeklilik sistemine dâhil olması sağlanmıştır.