Lahana turşusu nasıl yapılır ve faydaları nelerdir?
Şifası ile dört mevsim tüketilen lahana turşusu, sağlıklı beslenmeyi destekleyen ve sindirime katkıda bulunan en önemli atıştırmalıklardan biridir. Lahananın en yaygın kullanım şekillerinden biri de kuşkusuz turşusudur. Peki, lahana turşusu nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?
12punto
Lahana Turşusu sağlıklı yaşam ve beslenme arayışındaki herkes için, fermente edilmiş besinlerin sağlık üzerindeki etkilerini keşfetmek ve günlük beslenme alışkanlıklarına eklemek için mükemmel bir lezzettir. 2000 yıldan uzun bir süre önce Çin’de ortaya çıktığı düşünülen lahana turşusu, zamanla birçok kültürde popüler bir garnitür haline gelmiştir. Geçirdiği fermantasyon sebebiyle taze lahanaya kıyasla çok daha fazla beslenme ve sağlık yararları sunar.
LAHANA TURŞUSU NASIL YAPILIR?
Fermantasyon doğal bir şekilde kendiliğinden gerçekleştiğinden dolayı, turşu yapımı hiç de korkulduğu kadar zor değildir. Tek yapılması gereken uygun ortamı sağlamaktır. Lahana turşusunun hazırlanışı şu şekildedir:
1- Derin bir kapta su, sirke ve tuzu tuz eriyene kadar karıştırın
2- Lahanayı iri iri doğrayıp karışıma ekleyin ve lahanalar yumuşayana kadar ovun
3- Sarımsakları ve nohutları sterilize edilmiş kavanozlara paylaştırın
4- Ovulmuş lahanayı da bastırarak kavanozlara yerleştirin
5- Kapta kalan suyu da aynı şekilde kavanozlara paylaştırın
6- Üzerlerinde yer kalırsa temiz suyla ağzına kadar doldurun
7- Kapaklarını kapatıp bir tepsinin içine yerleştirin (sularının taşma ihtimaline karşı)
8- Güneş görmeyen serin bir yerde 1 hafta bekletip birini açıp tadına bakın, olduysa buzdolabına kaldırın, olmadıysa birkaç gün daha bekletin ve olduktan sonra buzdolabına kaldırın.
LAHANA TURŞUSU İÇİN MALZEMELER
-
1 kg beyaz lahana
-
3 adet havuç
-
1 su bardağı sirke
-
1 su bardağı su
-
3 yemek kaşığı salamura tuz
-
2 avuç nohut
-
4-8 diş sarımsak
LAHANA TURŞUSUNUN FAYDALARI NELERDİR?
1- Bağırsak dostu probiyotikler:
Lahana turşusunun en önemli faydalarından biri, probiyotik deposu olmasıdır. Fermantasyon süreci sayesinde lahana, bağırsaklarımız için dost bakteriler olan probiyotikler açısından zenginleşir. Bu faydalı bakteriler, sindirim sistemimizi düzenler, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve genel sağlığımızı korur.
2- Vitamin ve mineral deposu:
C vitamini, K vitamini ve potasyum gibi önemli vitamin ve mineraller açısından zengin bir kaynak olan lahana turşusu kış aylarında bağışıklığı güçlendirmekte oldukça etkilidir. C vitamini, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, K vitamini kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için önemlidir, potasyum ise kalp sağlığını korur ve kan basıncını düzenler.
3- Kilo kontrolüne yardımcı:
Lahana turşusu, düşük kalorili ve yağsız bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda lif içeriği sayesinde tokluk hissi sağlar ve açlık krizlerini önler. Diyet için uygun bir seçenektir.
4- Antioksidan gücüyle hücreleri korumaya yardımcı:
Lahana turşusunda bulunan antioksidanlar, vücudumuzdaki serbest radikallerle savaşarak hücrelerimizi korur ve yaşlanma etkilerini yavaşlatır. Kanser gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu bir kalkan görevi üstlenir.
5- Beyin dostu bir besin:
Özellikle yaşlılık döneminde olmak üzere bilişsel fonksiyonları korumak için lahana turşusu tüketimi gayet faydalıdır. İçinde bulunan bazı bileşenlerin, beyin sağlığını desteklediği ve hafızayı güçlendirdiği düşünülmektedir.
6- Doğal bir detoks sağlar:
Lahana Turşusu, vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve genel sağlığı destekler. Fermantasyon süreci sayesinde doğal bir detoks etkisi yaratır.