İstanbul Boğazı midyeleri mikroplastik tehlikesi altında!

İstanbul Aydın Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, İstanbul Boğazı'ndan toplanan midyelerin %73'ünde mikroplastik bulundu. Bu durum, deniz kirliliğinin midyelerin besin zincirine girerek insan sağlığını tehdit ettiğine işaret ediyor.

12punto

İstanbul Boğazı'ndaki midyelerde mikroplastik tespiti yapıldı, uyarı geldi. İstanbul Aydın Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Sarıyer bölgesinden alınan 30 farklı midye numunesinin %73'ünde mikroplastik bulundu. Uzmanlar, çevre kirliliği konusunda dikkat çekerek mikroplastiğin zararlı etkileri hakkında vatandaşları uyardı.

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, İstanbul Boğazı'nda Sarıyer bölgesinden alınan 30 farklı midye numunesinin %73'ünde mikroplastik tespit edildi.

DW Türkçe'nin haberine göre, İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğretim Üyesi Dr. Ayla Ünver Alçay, 2020'de midye dolmalar üzerinde yapılan başka bir araştırmada da mikroplastik bulunduğuna dikkat çekti.

"KESİNLİKLE TÜKETMEMEK LAZIM"

Deniz kirliliğinin artmasıyla birlikte, bu bölgeden elde edilen midyelerin yüksek miktarlarda mikroplastik içerebileceğine dikkat çeken Alçay, "Üretim yeri bilinmeyen, son kullanma tarihi bilinmeyen ve uygun olmayan şartlarda satılan midyeleri kesinlikle tüketmemek lazım ve buna karşı da tabii ki önlemler almak gerekiyor" dedi.

Yapılan çalışma kapsamında en çok poliamid türünden mikroplastiklere rastlandığını belirten Alçay, bu plastiklerin sağlık üzerinde zararlı etkilere neden olabileceğini söyledi.

Alçay, tüketicilere, sokakta sepetlerin üzerinde satılan, camlı bölmelerde uzun süre bekletilen midyeleri tüketmemelerini önerdi. Ayrıca, midyenin menşeini sormaları ve temiz, hijyenik bir ortamda sunulup sunulmadığına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.