İşte kadınlar için en tehlikeli 10 ülke! Türkiye kaçıncı sırada yer aldı?

Kadın Barışı ve Güvenliği Endeksi’nin (WPS) 2023/24 verileri raporlandı. Buna göre; kadınları için en tehlikeli 10 ülke belli oldu. Ayrıca, 2018’de Thomson Reuters Vakfı 193 Birleşmiş Milletler’ BM) üyesi ülkeden hangilerinin kadınlar için en tehlikeli olduklarını araştırmıştı.

Kübra Karasu

Kübra KARASU-12punto.com.tr

Kadın Barışı ve Güvenliği Endeksi (WPS) 2023/24 dönemi verilerine göre;  Türkiye, kadın güvenliği konusunda 177 ülke arasında 99. sırada yer aldı. 

2018’de ise Londra merkezli Thomson Reuters Vakfı 550 uzmana 193 Birleşmiş Milletler’in (BM) üyesi ülkeden hangilerinin kadınlar için en tehlikeli olduğunu düşündüklerini sormuştu.

Kadın Barışı ve Güvenliği Endeksi'nin (WPS Endeksi) 2023 baskısı, 177 ülkeyi; kadınların katılımı, adalet ve güvenlik açısından puanlanlayıp sıralama yaptı.

Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Asya Bölgesindeki diğer 30 Ülkeyle karşılaştırılan Türkiye, eğitim ve kadınların toplum güvenliği algısı kategorilerinde bu ülkeler arasında son sırada yer aldı.

TÜRKİYE’YE EN FAZLA GÖÇ EDEN AFGANİSTAN VE IRAK VATANDAŞLARI

Endekse göre Afganistan ve Irak en düşük dereceli ülkelerde ilk ondaki yerini dört yıldır korurken TÜİK’in Uluslararası Göç İstatistikleri’ne göre Türkiye'ye 2022 yılında gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk beş ülke içerisinde Afganistan ve Irak vatandaşları yer aldı.

2023 VERİLERİNE GÖRE KADINLAR İÇİN EN TEHLİKELİ ÜLKELER

Endekse göre en düşük dereceli ülkelerin sıralaması şu şekilde:

177. Afganistan

176. Yemen

175. Orta Afrika Cumhuriyeti

174. Kongo Demokratik Cumhuriyeti

173. Güney Sudan

172. Burundi

171. Suriye Arap Cumhuriyeti

170. Esvatini

169. Somali

168. Irak

En yüksek dereceli ülkeler ise şöyle:

1. Danimarka

2. İsviçre

3. İsveç

4. Finlandiya

5. Lüksemburg

6. İzlanda

7. Norveç

8. Avusturya

9. Hollanda

10. Yeni Zelanda

TÜRKİYE'DE KISMİ İYİLEŞME

Araştırma sonuçlarına göre hiçbir ülke WPS Endeksi'nde mükemmel bir performans sergilemedi. Sonuçlar; ülkeler, bölgeler ve göstergeler arasında büyük farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

Türkiye, Kadın Barış ve Güvenlik Endeksi’nin (WPS) 4 yıllık raporunda şu sıralarda yer aldı:

2017/18 raporunda 152 ülke arasından 105. sırada

2019/20 raporunda 167 ülke arasından 114. sırada

2021/22 raporunda 170 ülke arasından 106. Sırada

2023/24 raporunda 177 ülke arasından 99. Sırada

HİNDİSTAN İLK SIRADA

Thomson Reuters Vakfı’nın, 550 uzmanla yapılan çalışmasında ortaya çıkan önemli noktalar şöyle:

Araştırma, Hindistan'ın kadınlar için dünyadaki en tehlikeli ülke olduğunu ortaya çıkardı. Hindistan’ı Afganistan ve Suriye takip etti. 

Araştırmanın kriterleri arasında 'sağlık hizmetlerine ve ekonomik kaynaklara ulaşım, cinsel istismar, tecavüz, kadına yönelik şiddet ve insan kaçakçılığı' yer aldı.

Thomson Reuters Foundation’ın 2011 yılında da yaptığı benzer bir araştırmada sırasıyla kadınlar için en tehlikeli ülkelerin başında Afganistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Pakistan, Hindistan ve Somali yer almıştı.

Kadın olmanın en kötü olduğu 10 ülke şöyle sıralandı:

1. Hindistan

2. Afganistan

3. Suriye

4. Somali

5. Suudi Arabistan

6. Pakistan

7. Demokratik Kongo Cumhuriyeti

8. Yemen

9. Nijerya

10. ABD

THOMSON REUTERS VAKFI’NIN 2018 RAPORUNDAKİ GENEL FARKLILIKLAR SIRALAMASI

26 Mart – 4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmaya göre bu ülkelerin ‘kadınlar için dünyanın en tehlikeli ülkeleri’ listesinde yer almalarının sebebi şöyle:

1. HİNDİSTAN - Tecavüz, istismar ve gündelik taciz olaylarının ülke genelinde normalleştirildiği Hindistan, araştırmalarda kadınlar için dünyadaki en tehlikeli yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kadınların cinsel şiddet, taciz, kültürel ve geleneksel uygulamalar, zorla çalıştırma, seks köleliği, ev hizmetçiliği, insan kaçakçılığı gibi uygulamalara maruz kalması da bu sıralamayı etkiliyor. 2012 yılında Delhi'de bir kadın öğrencinin otobüste tecavüze uğrayıp hayatını kaybetmesi sonucu protestolar ve değişim çağrıları başlasa da kadınlar için kayda değer bir gelişme olmadı. 

SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİMDE ÜÇÜNCÜ SIRADA

2. AFGANİSTAN -  Uzmanlar, Taliban'ın devrilmesinden yaklaşık 17 yıl sonra kadınların ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını söyleyerek Afganistan’ı ikinci sıraya koydu. Taliban'ın 2021’de yeniden Afganistan'da yönetime gelmesinden sonra ise Afganistan’da kadın olmak adeta bir suçmuş gibi. Afganistan, cinsel olmayan şiddet, sağlık hizmetlerine erişim ve ekonomik kaynaklara erişim konularında ise en tehlikeli üçüncü ülke seçildi.

ABD İLE BİRLİKTE ÜÇÜNCÜ SIRADA

3. SURİYE – Savaşın on ikinci yılında çatışma nedenli şiddetin yanı sıra aile içi istismar,  sağlık hizmetlerine erişim, kadına yönelik şiddet, cinsel saldırılar ve çocuk evlilikleri açısından kadınlar için üçüncü en tehlikeli ülke konumunda. Kadınların cinsel istismara uğrama riskleri konusunda ABD ile üçüncü sırayı paylaşıyor.

GELENEKSEL UYGULAMALARA MARUZ BIRAKMADA ÜÇÜNCÜ ÜLKE

4. SOMALİ - 1991'den bu yana çatışmaya sürüklenen dördüncü ülke. Sağlık hizmetlerine erişim ve onları zararlı kültürel ve geleneksel uygulamalara maruz bırakma açısından kadınlar için en tehlikeli üçüncü ülke. Kadınların ekonomik kaynaklara erişimi açısından beşinci en kötü ülke olarak adlandırıldı.

AYRIMCILIK AÇISINDAN İKİNCİ EN TEHLİKELİ ÜLKE

5. SUUDİ ARABİSTAN -Dünyanın en zengin ülkelerinden sayılan Suudi Arabistan’ın listede yer almasının sebebi kadınların erkek boyunduruğu altında yaşaması. Toplamda beşinci ancak muhafazakar krallık, işyeri ve mülkiyet hakları da dahil olmak üzere ekonomik erişim ve ayrımcılık açısından kadınlar için ikinci en tehlikeli ülke seçildi. Kadınların kültürel ve dini uygulamalardan kaynaklanan riskler açısından ise beşincisi.

EKONOMİK KAYNAKLAR VE AYRIMCILIKTA EN KÖTÜ DÖRDÜNCÜ ÜLKE

6. PAKİSTAN - Ekonomik kaynaklar ve ayrımcılık açısından en tehlikeli altıncı, en kötü dördüncü ve ayrıca namus cinayetleri de dahil olmak üzere kadınların kültürel, dini ve geleneksel uygulamalardan kaynaklanan riskleri bulunuyor. Pakistan, aile içi istismar da dahil olmak üzere cinsel olmayan şiddet sıralamasında beşinci sırada yer aldı.

CİNSEL ŞİDDET AÇISINDAN EN TEHLİKELİ İKİNCİ ÜLKE

7. DEMOKRATİK KONGO CUMHURİYETİ - Yıllar süren hizipçi kan ve kanunsuzluğun ardından milyonlarca insanın "cehennem gibi yaşam koşullarıyla" karşı karşıya olduğu konusunda Birleşmiş Milletler uyarısıyla yedinci sırada yer aldı. Cinsel şiddet açısından kadınlar için ikinci en tehlikeli ülke, diğer dört soruda ise yedinci ile dokuzuncu arasında yer aldı.

EN ACİL İNSANİ KRİZ

8. YEMEN - Sağlık hizmetlerine erişim, ekonomik kaynaklar, kültürel ve geleneksel uygulamalardan kaynaklanan riskler ve cinsel olmayan şiddet konularında kötü sıralamanın ardından listede sekizinci sırada yer alıyor. Yemen, hayati yardıma muhtaç 31 milyon insanla hâlâ dünyanın en acil insani krizinin etkileriyle boğuşuyor.

İNSAN KAÇAKÇILIĞINDA RUSYA İLE BİRLİKTE EN TEHLİKELİ DÖRDÜNCÜ ÜLKE

9. NİJERYA - İnsan hakları gruplarının, ülkenin ordusunu Boko Haram militanlarına karşı verdiği mücadele sırasında sivillere işkence, tecavüz ve öldürmekle suçladığı sıralamada dokuzuncu sırada yer aldı. Nijerya, insan kaçakçılığında Rusya ile birlikte en tehlikeli dördüncü ülke seçildi. Kadınların geleneksel uygulamalardan dolayı karşılaştığı riskler sıralamasında en kötü altıncı sırada yer aldı.

İLK 10’DA YER ALAN TEK BATILI ÜLKE

10. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ - Tecavüz, cinsel taciz, sekse zorlama ve tecavüz davalarında adalete erişim eksikliği de dahil olmak üzere kadınların cinsel şiddet açısından karşı karşıya kaldığı riskler açısından ilk 10'da yer alan tek Batılı ülke ve Suriye ile birlikte üçüncü sırada yer alıyor. Anket, binlerce kadının sosyal medya hareketini cinsel taciz veya istismar hikayelerini paylaşmak için kullandığı #MeToo kampanyasının viral hale gelmesinin ardından geldi.