Karadeniz'in hırçın çocuğu göçeli 19 yıl oldu
25 Haziran 2005'te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Kazım Koyuncu ölümünün 19. yılında anılıyor. 33 yaşındayken yaşamını yitiren Koyuncu'nun yıllar önce deprem ile ilgili sözleri sosyal medyada tekrar gündem oldu.
12punto
Resmi doğum tarihi nüfusa geç kaydedilmesinden dolayı 10 Mayıs 1972 olsa da 7 Kasım 1971'de doğan Kazım Koyuncu, Cavit Bey ve Hüsniye Hanım'ın 6 çocuğundan beşincisi olarak Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Yeşilköy'de dünyaya geldi.
Çocukluğunda babaannesinden masallar, "Kemençeci Yaşar" lakabıyla tanınan Yaşar Turna'dan türküler dinleyerek büyüyen Koyuncu'nun babası Hopa'da bakkallık ve berberlik yaparak ailesinin geçimini sağladı.
Koyuncu, çocukluk günlerine dair yaptığı bir açıklamada, "Kitap okuyan babamdan kaynaklı olarak, diğer çocuklardan farklı oldum" diyerek, babasının özelliklerinin kendisine yansımasını ifade etmişti.
'KADER Mİ BU?'
25 Haziran 2005 tarihinde hayatını kaybeden Kazım Koyuncu'nun yıllar önceki deprem ile ilgili sözleri tekrar gündem oldu:
"Deprem oluyor da kader miydi bu? Aynı şiddette başka yerde depremler oluyor iki kişi bayılıyor da Türkiye’de 20 bin kişi ölüyor! Kader mi bu?"
25 Haziran 2005 tarihinde hayatını kaybeden Kazım Koyuncu'nun yıllar önceki deprem ile ilgili sözleri tekrar gündem oldu:
— 12punto (@12puntocomtr) June 25, 2024
"Deprem oluyor da kader miydi bu? Aynı şiddette başka yerde depremler oluyor iki kişi bayılıyor da Türkiye’de 20 bin kişi ölüyor! Kader mi bu?"… pic.twitter.com/gaQV1bnhqp
KAZIM KOYUNCU KİMDİR?
Kazım Koyuncu (7 Kasım 1971, Hopa, Artvin - 25 Haziran 2005, İstanbul), Doğu Karadeniz ve Laz müziğini rock müziği ile sentezleyerek kendi tarzını oluşturan Laz kökenli Türk müzisyen, söz yazarı, oyuncu ve aktivisttir.
Çok küçük yaşlarda müzikle tanışmıştır. 1980'li yılların sonunda İstanbul'a taşınmıştır. İlk olarak amatör rock müzik yapmaya başladı. 1990'lı yılların başında arkadaşları ile çeşitli yerlerde küçük çaplı konserler vermeye başladı. 1994 yılında Laz müziğini rock müziği ile birleştirerek kendi tarzını yarattı. Aynı yıl arkadaşları ile birlikte Zuğaşi Berepe adında bir grup kurma kararı aldı. 1995 yılında grup Va Mişkunan adlı ilk albümlerini yayımladı. İlk defa duyulan bir tarz olduğu için albüm olumlu tepkiler aldı.
1998 yılında ikinci albümleri İgzas'ı çıkardılar. Albüm ilk albüme göre daha çok ses getirdi. Bu albümden sonra grup dağıldı. 2000'li yılların başında Kâzım Koyuncu askere gitti. Askerden geldikten sonra ilk solo albümünün çalışmalarına başladı. 2001 yılında, Viya! adlı ilk solo albümünü yayımladı.
2002 yılında Gökhan Birben ile birlikte Gülbeyaz adlı televizyon dizisinin müziklerini yapmaya başladı. Aynı zamanda dizinin bazı bölümlerinde oynadı. Dizi müzikleri büyük ilgi gördü. Daha sonra Kâzım Koyuncu, Türkiye çapında tanınmaya başladı. Konserleri büyük kitlelerce izlendi.
2003 yılında ikinci solo albümünün kayıtlarına başladı. 2004 yılında Hayde adlı ikinci albümünü çıkardı. İkinci albüm ilkine göre büyük bir satış rakamına ulaştı. Yılın en çok satan albümlerinden birisi oldu. 2004 yılının sonunda kanser olduğu haberini aldı. Haberi alan ailesi ve sevenleri çok üzüldü.
Doktorlar kendisini çok fazla yormamasını söylese de Kâzım Koyuncu konserler vermeye devam etti. 2005 yılında son konserini Karadeniz Teknik Üniversitesinde verdi.
25 Haziran 2005’te, testis kanserinin akciğerlerine yayılması sonucunda Şişli'de 33 yaşında öldü.