Marmara'da şubat yağışları rekor düşüklükte!

Marmara Bölgesi'nde şubat ayı yağışları, 1991-2020 ortalamasına göre yüzde 56, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 18 azaldı.

AA

Marmara Bölgesi'nde şubat ayı yağışlarının 1991-2020 ortalamasına göre yüzde 56 azaldığı, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 18 azaldığı belirlendi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bölgede şubat ayı yağış miktarı uzun yıllar ortalaması olan 70,7 milimetre olarak hesaplandı. Geçen yıl şubat ayında bölgeye düşen yağış miktarı 38 milimetre iken, bu yılın aynı döneminde ise 31,1 milimetre yağış düştü.

BURSA VE BALIKESİR'DE ORAN YÜZDE 80

Bu durumda bölgedeki şubat yağışları, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 56 azalırken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18 azaldı. Şubatta Marmara Bölgesi'nde son 10 yılın en düşük şubat yağışları kaydedildi. Özellikle Bursa ve Balıkesir çevrelerindeki şubat yağışlarındaki azalma yüzde 80'e kadar ulaştı. Bursa'da ise son 35 yılın en düşük şubat ayı yağışları yaşandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, eylül ayından beri Türkiye'nin yağışlı sisteminin etkisi altına girdiğini, kışın yağışların arttığını söyledi.

Şubatta ise Türkiye genelinde yağışlarda azalma meydana geldiğini belirten Tek, "Marmara Bölgesi, Orta Akdeniz'den gelen yağış sistemlerini şubatta az aldı. Yağış oluşturacak sistemlerin az olması şubat ayında Marmara'da yağışları uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 56, geçen yılın aynı dönemine göre 18 azalmasına neden oldu" dedi.

Tek, Marmara Bölgesi'nin Orta Akdeniz'den gelen yağış sistemlerini şubatta az aldığını ve bu durumun bölgedeki yağışları uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 56, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 18 azalmasına sebep olduğunu belirtti. Öte yandan, kış yağışlarının Marmara Bölgesi'ndeki baraj doluluklarını olumlu etkilediğini vurgulayan Tek, yağışların azalmasına rağmen barajlardaki doluluk oranının değişmediğini ifade etti. Bu durumun yer altı sularına olumlu etkisi olduğunu belirtti.

Tek, mevsimsel iklim tahminlerinin bölgede yağışların önümüzdeki aylarda ortalamaların üzerinde devam edeceğini gösterdiğini dile getirdi. Bu durumun baraj doluluklarını artıracağını söyleyen Tek, ancak su tasarrufu konusundaki önemin değişmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Marmara Bölgesi'nin şubat ayında yüksek basınç etkisi altında kaldığını ve bu durumun yağışların azalmasına neden olduğunu belirtti. Geçen yıl da Marmara Bölgesi'nde yağışların azaldığını ifade etti.