Okyanusun derinliklerinde yeni bir dünya: Şili'de 100'den fazla yeni tür keşfedildi!

Şili açıklarında yapılan bir araştırmada, 3 bin kilometrelik bir deniz silsilesinde 100'den fazla yeni tür keşfedildi. Bu tuhaf ve olağanüstü canlılar, bilim kurgu romanlarından fırlamış gibi görünüyor.

12punto

Bir deniz robotunun yardımıyla Şili yakınlarında derinlere dalış yaparak yapılan keşifler, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Uluslararası bir araştırma ekibi, Şili açıklarındaki deniz dağlarını incelediği bir görev sırasında 100'den fazla yeni tür keşfetmiş olabilir. Bu tuhaf ve yeni canlılar, Salas y Gomez Sırtı olarak bilinen 3 bin kilometrelik alanı evleri olarak benimsemiş durumda.

Populer Science Türkçe'de yer alan ayrıntılara göre denizdağları, genelde volkanik faaliyetlerle oluşan ve Dünya’daki tüm okyanus havzalarında bulunabilen büyük su altı dağları. Mercanlar, yumuşakçalar, kabuklular, balıklar ve deniz memelileri gibi birçok canlı için yaşamsal öneme sahip olan bu alanlar, yeni araştırılan su altı dağ zinciri içerisinde bulunuyor. Bu zincir, 200'den fazla denizdağından oluşmakta ve Şili açıklarından Rapa Nui'ye kadar uzanıyor.

Araştırma ekibi, seferleri boyunca deniz tabanında 52 bin kilometrekareden fazla bir alanı haritalandırmış ve Şili sularında dört yeni denizdağı keşfetti. Ayrıca, Şili'nin Juan Fernandez ve Nazca-Desventuradas deniz parkları gibi deniz koruma bölgelerini de araştırdı.

Araştırmacılar, denizdağlarından veri toplamak için ROV SuBastian adlı bir su altı robotunu da kullandı. ROV SuBastian, Pasifik Okyanusu'nda 4.3 kilometreden daha derinlere dalabilmektedir ve topladığı veriler, bu su altı yaşam alanlarının korunması için önemli bir kaynak olacak. Bilim insanları, her bir denizdağının farklı ekosistemlere ev sahipliği yaptığını keşfetti. Bu ekosistemler arasında sünger bahçeleri ve derinliklerdeki mercan kayalıkları gibi savunmasız alanlar da bulunuyor.

Araştırma ekibi, yeni keşfedilen türlerin gerçekten yeni olup olmadığını belirlemek için birkaç yıl boyunca genetik ve fizyolojik analizler yapacak.