Sanat camiası Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi: 'Durum ve gidişat kötü'

Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının TBMM'de okunmasının ardından, sanat camiasından karara tepkiler geldi. Aralarında Şahan Gökbakar, Melike Demirağ, Deniz Çakır ve Memet Ali Alabora'nın da olduğu sanatçılar, "Anayasa ayaklar altına alındı. Durum ve gidişat kötü" görüşünde birleşti.

12punto

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik Yargıtay kararı dün TBMM Genel Kurulu'nda okundu.

Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına rağmen, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından hukuka aykırı bir biçimde milletvekillği düşürülen Atalay için verilen karara sanat dünyası da sessiz kalmadı.

CAN ATALAY'IN MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİNE KİM NE DEDİ?

Sanatçıların #CanAtalayMilletvekilidir etiketiyle yaptıkları paylaşımlar şu şekilde:

Şahan Gökbakar: 2002 yılında, siyasi yasaklı bir siyasetçinin önce siyasi yasağını kaldırmak için Anayasa değişikliği yapıldı. Bu oylamada AKP'ye Baykal CHP'si tam destek verdi. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer veto etti ama meclis tekrar yolladı ve yasalaştı. Tek ilde ara seçim yapıldı ve o siyasetçi milletvekili oldu. O gün bugündür bu parti iktidarda.

O siyasetçi bugünün Cumhurbaşkanı Erdoğan. 22 yıl sonra bugün aynı parti, seçilmiş bir milletvekilinin vekilliğini düşürdü. Sadece buradan bakıldığında bile her şey çok net ve açık. Durum ve gidişat kötü. Yazık oluyor güzel ülkemize.

Melike Demirağ: En üst mahkeme olan Anayasa mahkemesi Hatay halkının seçtiği Can Atalay'ın hak ihlaline uğradığına karar veriyor.  Ülkenin tüm gücünü elinde tutan tek insan rejimi ve iktidar ise Anayasa Mahkemesi kararına uymuyor ve vekilliğini düşürüyor. Ertelenen Anayasa mitingi ne zaman yapılacak?

Memet Ali Alabora: Can Atalay benim vekilimdir.

Mazlum Çimen: Can Atalay seçilmiştir ve halkın vekilidir. Kendisine sahip çıkılmalı. Peki, içerdeki vevkiller ne yapıyor? Onlar kimlerin milletvekili? Bunu unutmamak lazım ey muhalefet!

Sunay Akın: Can Atalay milletvekilidir. Türkiye bu hukuksuzluk gömleğine sığmayacak.

Deniz Çakır: Gasp ettikleri şey Can Atalay'ın vekilliği değil, ona oy veren yüz binlerce Hataylı depremzedenin seçme ve seçilme hakkıdır.

Mehmet Esen: O kadar çoksunuz! Topunuz tüfeğiniz kanunsuz kanunlarınız var. Ama bir adamdan ne korktunuz be!

Renan Bilek: Anayasanın adıyla Anayasa ayaklar altında. Ülkenin geçerli bir Anayasası yok demek ki artık. O anlam çıkıyor. Yazıklar olsun.

Tuluhan Tekelioğlu: 6 Şubat'a 1 hafta kala, Hatay halkının iradesine darbe yapıldı. 

Berna Laçin: Bekir Bozdağ tam olarak tarihe geçti artık. Kapkalın kapkara ziftle yazıldı tarihe...

Yekta Kopan: Can Atalay Hatay halkının iradesi ve Meclis'teki temsilcisidir.