Teizm Nedir?

Tanrı'nın varlığını savunan inanç sistemlerinin başında gelen Teizm de burada ön plana çıkar. Peki, Teizm nedir?

12punto

İnsan, doğası gereği inanma ihtiyacı duyan bir varlıktır. Her birey, bir ruh taşıdığı gibi beden ve ruh bütünlüğüyle var olur. Ruhun en temel özelliklerinden biri ve en büyük ihtiyaçlarından olan, bir varlığa inanma gereksinimidir. Bu nedenle, dini inanç insan yaşamında önemli bir yer tutar. Bu inanç, farklı toplumlar ve bireyler arasında çeşitli şekillerde kendini gösterebilir.

Teizm Nedir? 

Teizm, evrenin bir Tanrı tarafından yaratıldığına ve yönetildiğine inanan bir düşünce sistemidir. Bu inanca göre, Tanrı her şeyin yaratıcısıdır ve evrendeki düzenin temel kaynağıdır. Teizmde Tanrı, hem evrenin varoluşunu hem de işleyişini kontrol eden yüce bir varlık olarak kabul edilir.

Teizm neyi savunur?

Teizm, Yunanca tanrı anlamına gelen “theos” kelimesinden türetilmiştir. Bu ifadeyi ilk defa kullanan İngiliz din adamı Ralph Cudworth olmuştur. Bir diğer adı Tanrıcılık olan Teizm, evreni yaratan bir tanrının ya da birden çok tanrının var olduğuna inanır. Teizm inanışında Tanrı’nın insanlara din gönderebileceği savunulur.

Teizm inanışına göre Tanrı, dünya ve insanlarla sürekli bir ilişki halindedir. Dolayısıyla Tanrı insanların yaşadığı Dünya’ya etki edebilir. Tanrı İnsanoğlunu doğru yola sokmak için peygamberler aracılığıyla dinler gönderir.

Teizm özellikleri nelerdir?

Ontolojik kurama göre Tanrı kusursuzdur. Kuram Tanrı’nın varlığını yetkin, kusursuz ve mükemmel olmasıyla açıklar.

Varlığın ortaya çıkması kuramına göre Tanrı yaratıcı olandır. Var olan her şey onu yaratan bir varlığa ihtiyaç duyar. Evren de zaman sürecinde sonradan var olduğuna göre, evreni yaratan da Tanrı’dır.

Yaratıcı Tanrı’nın gücü sonsuzdur. Tanrı’nın gücü sınırsızdır ve her şeye yeter. Aquaina ve bazı filozoflar Tanrı’nın gücünün bazı sınırları olduğunu belirtse de Descartes Tanrı’nın gücünün tamamen sınırsız olduğunu söylemiştir.

Tanrı her şeyi bilendir. Tanrı mutlak bilgiye sahiptir.

Tanrı fiziksel zaman ve mekandan bağımsızdır. Tanrı evreni aşan bir güçtür.

Tanrı tarif edilemeyendir.

Tanrı tüm duygulardan bağımsız haldedir.

Teist Kime Denir?

Yaşadığımız evrendeki her şeyin sonsuz bir güç tarafından, belirli bir amaç dahilinde yaratıldığına inanan kişilere teist denir. Teistler, evrenin Tanrı’nın iradesiyle yaratıldığına savunurlar. Tanrı veya tanrıların gönderdiği dinlere inanırlar. Teist filozof ve düşünürlerden bazıları şunlardır:

Von Schelling (1775- 1854)

Blaise Pascal (1623- 1662)

Kuesli Nikolaus (1401- 1464)

Aristoteles (M.Ö. 384- M.Ö. 322)

Alfred Nort Whitehead (1861- 1947)

Teistler ezeli ve ebedi olanın evren değil Tanrı olduğunu savunurlar.